Share |

Kay Buriánek: Ve FVTVRE hierarchii řešit nemusíme

Druhé video je venku!
foto Marek Musil

3.9. vychází zbrusu nové video zbrusu nové kapely FVTVRE (update: 10.9. je tu další!). Jak jste mohli sledovat na facebooku a odhadovat z teaseru, Kay Buriánek má nový projekt. Jak se to seběhlo, co (ne)bude se Sunshine a kam FVTVRE směřují, si přečtěte v následujícím rozhovoru.
 
Jak jsi dal dohromady sestavu Fvtvre?
Ona se dala nějak dohromady sama. Původně jsme se o společné kapele bavili s Petrockem (Petr Vaško), když už bylo jasné, že Sunshine a posléze i Clou končí. S Péťou se známe dlouho, už z dob, kdy hrál v Amity. Přemýšleli jsme, kdo z našich známých bubeníků nás baví, a shodli se na Lukášovi Přikrylovi z The Prostitutes. Zeptali jsme se ho a on souhlasil. Pak následovalo dlouhé období hledání basáků. Nakonec si o to tak trochu řekl Vegy, což bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Je to jeden z těch mála lidí, u kterých je vidět naprosté nadšení pro hudbu, což je dneska rarita. 
 
Povinná otázka… Sunshine jsou definitivně minulost?
Ano. Sunshine nejsou ten druh kapely, která by se měla vracet. Něco nás stála a hodně nám dala, zažili jsme díky ní neopakovatelné věci i momenty, na které bysme raději zapomněli. Ať to tak zůstane. 
 
Je to otrava, že se lidi pořád ptají “a co Sunshine”?
Ne, chápu to. Jen mě už moc nebaví to vyprávět pořád dokola. 
 
Jak chceš, aby kapela zněla, jak jsi třeba bubeníkovi říkal, že má hrát?
Všichni posloucháme hudbu a máme svůj vlastní vkus, který se někde potkává a jinde rozchází. To je ideální konstelace. Navíc od nás nikdo nic nečeká, nikdo nás nikam netlačí, nikomu nic nedlužíme. Takže si můžeme dělat, co chceme, jenom tak, aby to hlavně bavilo nás. Všichni máme rádi new wave a post punk, The Cure a Joy Division, na tom se shodneme, ale nějak jsme všichni vnitřně inklinovali k tomu hrát rychle, tvrdě, skládat krátké přímočaré věci, které jsou ale zároveň divné, pokroucené a brutální. Lukáš se učil hrát úplně jinak, než je zvyklý a evidentně se v tom našel, což obdivuju. Já nejsem bubeník, ale stejně mu do toho občas mluvím a jemu to zatím zjevně nevadí. Miluju art punk devadesátých let, všechny ty divné kapely, San Diego scénu, Dischord kapely, Dead Kennedys, hardcore a punk a spoustu jiných věcí, na které jsem na nějaký čas “zapomněl”. Tak to taháme zase znovu ven, posloucháme, posíláme mezi sebou a necháváme se tím inspirovat stejně, jako si to pamatuju ze začátků Sunshine. 
 
Máš v kapele lidi, co jsou mladší než ty, projevuje se to nějak, nebo to “generačně” nevnímáš?
Vždycky to tak bylo, i v Sunshine. Má to svoje nesporný výhody a samozřejmě i nevýhody. Teď vnímám jednoznačně jenom ty výhody. Možná to je i tím, že jsme všichni bez ohledu na generační rozdíly celkově starší. Obecným problémem kapel jsou přebujelá ega a hierarchie. Tohle my už fakt řešit nemusíme. 
 
Cítíš nostalgii?
Honza Muchow nedávno řekl smutnou věc, že dneska už hudba lidi nezajímá. Je to možná trochu vytržené z kontextu a přestřelené, ale v podstatě to je pravda. Z toho občas cítím smutek, když si vzpomenu na všechno, co mi hudba dala, kam všude mě dostala a co jsem díky ní mohl možná dát některým lidem kolem sebe, i těm, které vůbec neznám. Ale nostalgii ne. Všechno má svůj důvod. 
 
Jak se ‘stalo’ vaše video?
My jsme především rádi, že se ‘stalo‘. Klipy jsou drahá věc a nás baví ty vizuální věci spojené s hudbou stejně jako grafika, obaly nebo písmo. Zároveň chceme mít všechno pod kontrolou. Natočit dobré video bez peněz skoro nejde. My si všechno financujeme sami. Hodně lidí s námi chtělo na klipu spolupracovat, ale skoro vždycky to ztroskotalo právě na drahé produkci, kterou si nemůžeme dovolit. Nakonec mi Kuba Kaifosz doporučil Štěpána Foka Vodrážku, který za týden od prvního rozhovoru přišel s nápadem, scénářem, přivedl skvělou produkční Báru a opravdu věci rozhýbal. A tak vzniklo naše první video k songu Mess, které má dneska večer premiéru. Tímto bych chtěl poděkovat Štěpánovi, Báře, klukům ze štábu, Atelieru 13 a všem lidem, kteří nám s tím pomohli, jakože jich bylo fakt hodně a dělali to naprosto nezištně. 
 
Písnička je součástí EP? 
Ano, je to jedna ze čtyř věcí našeho prvního EP Mess. Natočili jsme ho už loni v létě v bratislavském studiu Pulp s Matějem Turcerem a Jakubem Hríbikem. Mix nakonec trval dlouho, protože Bernd Burgdorf, který spolupracoval už na některých deskách Sunshine, je hodně vytížený a neustále migruje mezi Los Angeles a Berlínem. EP chceme dát volně ke stažení na našem Bandcampu koncem září, předtím možná budou ještě další dva klipy a máme natočené základy dalších deseti věcí, které budeme v listopadu dodělávat ve skvělém studiu Honzy Brambůrka, Tajný studio se jmenuje. Někdy na začátku příštího roku by měla vyjít regulérní deska. 
 
Nápis FVTVRE na vašem fb  je vaše logo?
Nemyslím si. Říkal jsem, že mám rád písmo a grafiku a tenhle nápis je jedna z mnoha náhodně vzniklých věcí, kterou může kdykoliv nahradit další náhodně vzniklá věc. Nebudeme lpět na logách a vizuálech, nepotřebujeme backdrop na pódium nebo merchandise. Baví nás hudba, tak chceme dělat hudbu. Je to tak jednoduché, jak to jenom jednoduché může být. 
 
Máte temné fotky, kde nejsou zrovna vystrčené obličeje.
Dlouho jsme se bavili myšlenkou fotky vůbec nemít. Nakonec nás fotil náš kamarád fotograf Marek Musil a jsou záměrně takové, že na nich nejsme moc vidět. Jsme čtyři lidi v kapele, kteří jsou na stejné úrovni a není asi důležité, jak se kdo jmenuje, odkud přišel a jak moc si připadá důležitý, nebo jak vypadá na fotkách.  
 
Hierarchii nemáte, ale směřování je nějak tvoje, do jaký míry vládneš?
Nevládnu. Kluci jsou skvělí muzikanti, já mám zase vize a intuici. V tom se doplňujeme a nikdy nepouštíme ven něco, s čím by třeba jen jeden nesouhlasil. Mám třeba v některých věcech důvěru ostatních, ale neznamená to, že když o něčem rozhodnu, nezajímá mě, co si o tom ostatní tři myslí. 
 
Plánujete koncerty k albu, nebo bude něco už teď?
První koncert bude 24.10. v pražském Café V lese a podle zájmu lidí budeme přidávat další. Chceme hrát záměrně v menších klubech, protože si myslíme, že energie, kterou naše kapela má, patří spíš mezi lidi než na vysoká pódia.  
 
www.facebook.com/FVTVRE

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.