Share |

Interview: Dave Duncan z World Cup Skateboarding

foto: lukas danek

Letošní osmnáctý Mystic Skate Cup je za dveřmi, a proto vám ve spolupráci s Mystic skates přinášíme rozhovor se skateboardovou legendou Davem Duncanem.
Dave Duncan je zásadní postava asociace World Cup Skateboarding (WCS) a bývalý profi skater z Huntington Beach v Kalifornii. I díky němu se každoročně koná Mystic Skate Cup, zařazený do série WCS v roce 1997. Dave závod speakuje a dělá rozhodčího, je taky spoluautorem bazénu, ve kterém se od roku 2006 jezdí kategorie bowl. V rozhovoru shrnuje svůj vztah k Mystic Cupu, svoje působení ve World Cup Skateboarding a taky svoje první zkušenosti se stavěním skateparků. Společně s ním zavzpomínal na začátky World Cup Skateboarding i jeho prezident, Don Bostick. 
 
Ahoj Dave. O víkendu nás čeká další, letos už osmnáctý Mystic Skate Cup, kterej už řadu let speakuješ a taky děláš rozhodčího. Kdy si dorazil na Mystic Skate Cup poprvé?
Dave: Poprvé to bylo myslím… ježiš počkej, nech mě se zamyslet… no, bude to tak 17 let, takže to bylo nějak 1993, 1994.. Ten první rok jeli závod lidi jako Brian Patch, Omar Hassan a další, to byl první rok, a já jsem vlastně přijel ten druhej rok. A přijel jsem se jen dívat, a pak jsem začal jezdit každej rok, pomáhal jsem klukům s překážkama, Radkovi a dalším. Dělali jsme v tý době hodně závodů v Německu v Münsteru, na který dojížděli všichni největší profíci tý doby.
Ta doba byla pro skateboarding zlatá, do Evropy se sjížděli všechny velký jména skateboardingu, a většina z nich začala přijíždět taky na Mystic Cup. Byli totiž stejně v Německu, a rozkřiklo se, jak je Praha krásná, levná, a jak je blízko. A všichni tam byli super příjemný, zábavný a přátelský, bylo to ideální místo pro skateboarding, pro jeho lifestyle. Na Mysticu se cejtíš jako doma, obrovský dík patří Tomášovi Rejmanovi a celý jeho crew za to, že dokážou všechny přivítat a hostit v tak super podmínkách. Mystic má obrovskej vibe,  skvěle propojuje skateboarding, hudbu a umění, můžeš si dávat piva ve skateparku, je to jako festival. Cejtíš se svobodnej, cejtíš, že tam patříš, Mystic Sk8 Cup je pro každýho skatera jako domov, kam přijedeš a jseš šťastnej. Takže jezdíme každej rok, a letos už poosmnáctý. 
 
Jak ses dostal k World Cup Skateboarding?
Dave: V 80. letech jsem byl profesionální skater a když jsem začal závodit, bylo na závodech potřeba pomoct s překážkama. Byl jsem tesař, dělal jsem palubkový domy, a taky jsem kamarádům pomáhal stavět překážky na dvorcích. Takže jsem věděl, jak postavit dobrou překážku. Slovo dalo slovo a začal jsem na závodech pomáhat s výstavbou, pak i s porotcováním a speakováním. No a tehdy existovala Národní skateboardová asociace, kterou řídil Frank Hawk, táta Tonyho Hawka. Na konci 80. let odešel a předal vedení Donovi Bostickovi, Done, kdy to bylo přesně?
Don Bostick: Někdy 1989 nebo 1990, tak nějak..
Dave: No a Don to převzal a přejmenovali jsme to na World Cup Skateboarding a začali dělat závody v Münsteru. Chtěli jsme mít větší záběr než jen Státy a tamní skateboarding, dneska jezdíme do Evropy, do Austrálie, Kanady... Chtěli jsme to prostě udělat mezinárodní. Takže firma se oficiálně přejmenovala.. Myslim v devadesátym třetim?
Don: V roce 1992, ale oficiálně 1993.
Dave: Jo tak to je, takže už to je 19 let.
 
Jakou máš zkušenost se stavěním parků?
Dave: Když jsem začal jezdit, rád jsem objevoval nový místa, takže jsem stavěl nový a nový překážky pro svý kamarády. Sponzoři to tehdy platili, byly to skvělý časy. Bylo super vytvářet nový spoty, tehdy v 80. letech jsme neměli moc míst, kde se dalo jezdit, byl obrovskej problém s pojištěním pozemků...
Don: Ze začátku totiž šlo pozemky pojistit, ale po dvou letech bylo ve skateparcích tolik úrazů, že odebrali možnost vůbec pojištění koupit. Takže se všechny parky zavřely, protože bez pojištění je nešlo provozovat.
Dave: Teď změnili zákon, že když jezdíš na skatu nebo na kole, tak je to považovaný za nebezpečnou aktivitu, rizikovej sport. Takže bereš risk sám na sebe a jseš za svoje počínání i případný zranění zodpovědnej sám. 
Don: Tehdy byly v provozu jen dva skateparky, jeden v Orlandu na Floridě, druhej v Portlandu v Oregonu. Majitelé těhle parků byli totiž zároveň vlastníci celých pozemků, takže to nechali otevřený, aby tam mohli lidi skateovat.
Dave: Jo, a ještě Kona skatepark, na Floridě. 
 
Co pro tebe Mystic Skate Cup znamená v dnešní době?
Dave: Když na Mystic přijedu, je to perfektní. Jsou tam úžasný streety. Pomáhal jsem jim v minulosti s bowlem, je to hezkej design. Je prostě super tam jenom přijet, všechno je zařízený a dokonalý a můžeš si jenom užívat.
Vždycky se na Mystic těšim, je to jeden z mejch nejoblíbenějších tejdnů v roce. Co se týče skateboardingu, je tam vždycky super úroveň, samozřejmě jezdci z Evropy, a pak Brazilci - nemůžou moc cestovat do Států kvůli složitejm vízům, takže jezděj evropskou tour. Je skvělý, že je tady můžeme hostit. Nejen je, ale taky třeba Argentince. Super je Praha - můžeš se jít jen tak projít, náměstí, kostely, a všechna ta historie, můžeš se jednoduše pohybovat po městě, projet se na lodičce na řece a vidět všechny ty mosty, třeba ten, kde se točil Mission Impossible... ten je náhodou hodně slavnej. Mám obrovskou radost, že se Mystic Cup koná už takovou dobu, spousta skateovejch akcí se takhle dlouho neudrží. Takže ještě jednou díky Tomášovi za tuhle akci a taky za to, že poskytl tak kvalitní park lokálním skaterům. Český jezdci jezděj závody world cupu už tolik let, na top úrovni, a to i kvůli tomu, že maj tak super místo, kde můžou jezdit celej rok.
 
Díky za rozhovor!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.