Share |

Londýnské oko: Napalm Death versus Victoria & Albert Museum

Grindcore do galerie nepatří!
foto ©Victoria and Albert Museum, London

Nemusíte zrovna nosit otrhanou džínovou bundu s nášivkama a nábojnice kolem pasu, abyste toužili po tom vidět Napalm Death naživo v prominentní designové galerii pojmenované po anglické královně Victorii a princi Albertovi. Zvlášť pokud je budova od podlahy po strop napěchovaná porcelánem.
 
Grindcoreové pionýry z Birminghamu pozval do londýnského Victoria & Albert Museum jejich fanoušek Keith Harrison, který je zároveň tamním rezidentním umělcem se zaměřením na keramiku. Harrison zkonstruoval obří keramické zdi reproduktorů, celý sound systém je proveden v modré a bílé barvě, což odkazuje na architekturu Bustleholme Mill Estate ve West Bromwich, kde on i zpěvák Napalm Death vyrůstali. Vtip je v tom, že reroduktory se měly pod tlakem super rychlých riffů a dunivých bicích postupně rozpadat. Pro autora jde o metaforu sociální změny, hudební fanoušek zaplesá nad tím, jak nejdůležitější grindcorová kapela rozseká na kusy několik hliněných soch za pomoci hitů jako The Kill nebo Human Garbage.  
Všechno vypadalo slibně a zpěvák Mark "Barney" Greenway se na koncert očividně těšil. „Zvuk jako zbraň – jako zbraň změny – je velmi zajímavý koncept a celý ten proces, kdy se díky naší hudbě postupně rozpadnou na kusy hliněné sochy je fascinující,“ uvažoval Barney minulý týden. 
Brzy se ale o slovo přihlásila anglická konzervativnost a galerie provedla bezpečnostní inspekci sálu, kde se měl koncert odehrát. Akci zrušila s komentářem, že přestože jsou oddáni vzrušujícímu programu, bezpečnost návštevníků a budovy je na prvním místě. Když The Times Barneyho požádaly o reakci, nijak překvapeně nevypadal: „Začali se našeho zvukaře dost nervózně vyptávat, jak moc nahlas koncert bude. A on na to: ‚Co vám jako mám říct? Dělají prostě spoustu kraválu‘!“
 
Problém byl podle všeho především s jednou sochou, která visí vedle stage, kde se koncert měl odehrát. Napalm Death přesto doufají, že se akce ještě může uskutečnit, ať už se podaří najít jiný prostor, nebo bude galerie schopna své nejkřechčí kousky zabezpečit. 
Případ budeme nadále sledovat. Do V&A zatím můžete zaskočit na méně nebezpečnou rockovou výstavu o životě Davida Bowieho, která zaznamenala nový rekord v předprodeji lístků. Podle všeho to nebude tolik hlasité, ale asi to stojí za to.
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.