Share |

Londýnské oko - průvodce netradičním Londýnem IV.

foto paulo1184 / sxc.hu

Kulturní piráti opouštějí Temži, doražte zamávat šátečkem.

Mám radost, když mě něco dokáže upřímně překvapit. A přesně to udělala loď Stubnitz R0S-701. Osmdesátimetrový koráb, jehož čtyři podlaží se proměnila v koncertní a divadelní sály, a posádkou mu je banda punkáčů, kteří nejsou schopní ani odpovědět na e-mail. Kam se hrabe Johnny Depp a jeho rumoví kumpáni z Karibiku.

Stubnitz už dvacet let korzuje Severní moře, za dočasná útočiště si vybírá přístavy od Newcastlu přes Hamburg a Rigu až po Petrohrad. Od léta 2012 kotví bývalá východoněměcká rybářská loď v Londýně. Posádka Stubnitz přezdívá Archou kultury a ne jen tak z plezíru. Přestože to vypadá, že sama loď je poslední exemplář vyhynulého (nebo nikdy neexistujícího?) druhu, jejím cílem je zachovat kulturu pro další generace. Jako konzervační prostředky námořníkům slouží mikrofony a kamery. Archiv Stubnitzu bude bezesporu zajímavým studijním materiálem, pro nás je ale důležitější to, co se na palubě odehrává právě teď.

Na první pohled se zdá, že nic, protože palubní párty rozpis zeje prázdnotou. Jak ale podotknul člověk, který se na jedné z námořních akcí podílel, realita je jiná: „Na lodi jsou akce každej víkend, ale posádka je trochu víc punk a akce undegroud, takže info se z oficiálních stránek nedozvíš,“ přišlo mi mailem. Když si uvědomíte, že jde o osmdesátimetrovou loď o čtyřech podlažích, hlava se vám tak nějak automaticky začně nepochopením otáčet ze strany na stranu.

Jak napovídají fotky z uplynulých akcí, všední není zrovna přídavné jméno, kterým byste mejdany na Stubnitzu popsali. Akce jsou zpravidla postmoderní mozaikou čerpající z kultury kabaretu, burlesky, free party nebo divadla. Tradičněji založené povahy ocení Dj sety a živé koncerty, to vše v jednom. Nemusíte být zrovna námořník, abyste si na jednom ze čtyř podlaží vybrali.

Stubnitz chystá zvednout kotvy na konci ledna. Posádky se zemských červů zřejmě zželelo a do světa pustili informaci o nadcházejícím mejdanu. Pokud tedy tento víkend budete v Londýně, doražte na dvoudenní (pátek, sobota) mejdan Icebraker, detaily sledujte zde. Akce začíná v 23.00 a končí nad ránem, což je v Londýně stejně vzácné jako potkat v centru Prahy lišku.

Jestli se do města nad Temží chystáte trochu později, sledujte oficiální stránky lodi. Třeba budete mít štěstí a ještě se nějaká data objeví. A když ne, zkuste napsat mail. Nám neodpověděli, ale třeba budou v lepší náladě. Tak jako tak, před vyplutím ještě na palaubě nějaká ta legrace určitě proběhne.

The Icebreaker

18. a 19. ledna 2013

Stubnitz

vstup 5 L

Loď kotví nedaleko London City Airport, kam se dostanete pomocí DLR (londýnská nadzemka), nejbližší stanice jsou Royal Albert a London City Airport.

Více info na http://ms.stubnitz.com
text: Ondřej Horák
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.