Share |

Londýnské oko: Průvodce netradičním Londýnem III.

foto Ondřej Horák

Vystát hodinovou frontu na déšt v galerii se vyplatí.

Než jsem vyrazil do Londýna, několik lidí mě ujišťovalo, že řeči o nepřetřžitém dešti jsou povídačky a prší tu stejně jako kdekoliv jinde. Kecy. V Londýně prakticky neexistuje léto ani zima a město má po celý rok ve spárech podivná mutace podzimu, která se občas nechá ukecat k náznakům jara. A ten týden tropických dnů, které jsme tu zažili v létě, sem beztak nanosili v kufrech černoši, kteří si nad tím marastem s drknáním zubů neustále naříkají. A jestli má nějaký meteorolog k této teorii o počasí námitky, rád mu ve svém pokoji na pár měsíců přenechám sofa.

Aby toho v deště v Londýně málo, začalo pršet i v galerii. A světě div se, stojí se na to hodinové fronty. Samozřejmě, má to háček. Není třeba chodit do galerie, abyste zmokli. V Rain Room se ale můžete procházet silným deštěm sem a tam a přitom zůstat v suchu. Učiněná magie!

Mimochodem, právě magií ve svém prvopočátku umění bylo – vůbec první umělecké předměty byly totemy a kresby, s nimiž šaman přivolával například déšt. Žádné dekorace nebo hledání smyslu bytí, pravá kouzla. Projekt Rain Room tak pomocí moderní techniky (kamery snímající pohyb, automaticky ovládané trysky, uzavřený vodní okruh a světelné reflektory) vrací umění k jeho prvopočátkům.

Londýnané se suchého deště očividně nemohou nabažit a tak se na netradiční zážitek stojí až několikahodinové fronty. Atmosféru z čekárny finančního úřadu ale nečekejte. Frontující lidé spíš posedávají po zemi, čtou si, klábosí a u toho popíjejí kávu. Londýňané mají s čekáním ve frontě obecně menší problém než našinci.

A když vás ten dav přeci jenom vyděsí, můžete si alespoň projít Barbican Estate. Ohromný brutalistický komplex vystavěný v lokalitě, která lehla popelem běhěm druhé světové války. Dominantou jsou mu tři věžáky, je protkán bezpočtem lávek a uprostřed toho bludiště ze syrového betonu leží umělá jezera a anglikánský kostel St Giles-without-Cripplegate. Jedna z mála budov přeživších velký požár v roce 1666. Skvělý kontrast, skvělé místo.

4. října 2012 až 3. března 2013

Random International: Rain Room

vstup zdarma

Barbican Centre

Silk Street

London EC2Y 8DS

Nejbližší stanice metra je Barbican

video - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FslABAyj2OA

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.