Share |

Fotografická výstava: Intérieurs - Anatomie prostoru

foto: schnepp • renou

schnepp • renou
Intérieurs.
Anatomie prostoru

 
Kurátorka výstavy
Helena Doudová
30. 11. –  31. 12. 2014
 
Vernisáž
29. 11. 2014, 18.00
+ křest a party časopisu Rajón
29. 11. 2014, 21.00, Vlkova 26, Praha 3
 
Výstava Intérieurs. Anatomie prostoru v Galerii Ferdinanda Baumanna představuje výběr ze dvou fotografických cyklů berlínsko – marseillské umělecké dvojice schnepp • renou (Simon Schnepp a Morgane Renou). HB40– 43# – Fahrbereitschaft Lichtenberg, garáže vozového parku NDR a SW34# – kanceláře počítačového gigantu Oracle jsou zachyceny v okamžiku před rekonstrukcí a po ztrátě své původní funkce. Fahrbereitschaft Lichtenberg je v současnosti přestavována na sídlo soukromé umělecké sbírky. Síla fotografií schnepp • renou je v objektivizujícím, analytickém přístupu odkrývajícím anatomii architektury na základě opakujících se motivů a úhlů pohledu. Ve své volné tvorbě se schnepp • renou zaměřují na architekturu, jejich fotografie byly vystaveny, kromě jiných, v Muzeu Architektury DAM ve Frankfurtu, v Muzeu Estonské Architektury v Talinnu a byly publikovány v prestižních časopisech, jako L’Architecture d’Aujourd’hui. Cyklus les grands ensembleszískal v roce 2013 čestné uznání Evropské ceny pro fotografii architektury.
 
Helena Doudová je kurátorka a teoretička architektury. Spolupracovala na řadě výstav, mimo jiné v Architekturmuseum der TU Münchenjako stipendistka nadace Roberta Bosche a v Deutsches Architektur Zentrum DAZ, Berlin. V současnosti pracuje na výstavě o baugruppe– participativním, bottom – upmodelu bytové výstavby (Praha, únor – březen 2015).
 
Galerie Ferdinanda Baumanna vznikla v roce 2010 jako další adaptace pouličních výloh k výstavním účelům. Během čtyř let fungování, zejména poté, co byla rozšířena nejdřív o neobvyklou podlouhlou výlohu a pak také o prosklenou kostku se galerie proměnila v plnohodnotný výstavní prostor, který se nejen etabloval na místní výtvarné scéně, ale spolupracuje i se zahraničními institucemi a umělci. Dramaturgicky je GFB zaměřena na mladé umělce, nikoli ovšem výhradně. Etablované autory zastoupili Jasanský / Polák, Václav Stratil nebo Markéta Othová, mezi mladými kombinuje autory známější, jako je třeba Lenka Vítková, Radek Brousil či Václav Girsa s autory, kteří se teprve začínají prosazovat. Prostor patří také zahraničním umělcům, především z německy mluvících zemí, GFB spolupracuje například s platformou Month of Performance Art Berlin.
 
Významnou součástí provozu GFB je publikační činnost. Kulturní revue Rajón je v současnosti vydávána pod hlavičkou GFB ve spolupráci s galerií Berlinskej Model. V pořadí čtvrté číslo se věnuje česko – německé spolupráci – přináší článek k výstavě a historii a současnosti fotografie architektury Heleny Doudové, vydání dále obsahuje rozsáhlý rozhovor na téma performance, text Lumíra Nykla o švýcarském umělci Balzu Islerovi, který v současnosti žije a pracuje v Berlíně.
 
fbgallery.cz
www.schnepp-renou.com
www.rajon007.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.