Share |

Architektonická sekce PQ: Jaká je vize divadelního prostoru?

 

V rámci právě probíhajícího Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru jsme se vypravili do kostela svaté Anny, kde jsou ke zhlédnutí nejzajímavější divadelní prostory z celého světa.

Pražská křižovatka, mezinárodníduchovní středisko vzniklé z podnětu bývalého prezidenta ČR Václava Havla, hostí architektonickou sekci v rámci Pražského Quadriennale, která představuje realizace, nápady a trendy v divadelní architektuře a designu z celkem 32 zemí včetně České republiky. Výstava je umístěna do velmi zajímavého architektonického prostoru kostela sv. Anny, na jehož obnově se podílela světoznámá česká architektka Eva Jiřičná a v interiéru můžeme nalézt například trpaslíka od Kurta Gebauera nebo díla od Bořka Šípka.

Expozice je velmi moderní a hlavně interaktivní, takže se rozhodně nebudete nudit. Občas zaslechnete zvláštní zvuk a tlumené rány, které vydává italská expozice v podobě pohybujícího se stolu. Celému prostoru dominuje Mediální věž, kde se promítají videa z netradičních projektů. Po vystoupání do prvního patra se dostanete téměř na dosah otevřeného dřevěného krovu, který je nejstarším dochovaným gotickým krovem v Praze. Zde jsou pro vás připraveny přednášky a workshopy.

Klíčovým projektem celé sekce je Otevřená laboratoř, ve které se vůdčí osobnosti designu a architektury sejdou a pokusí se odpovědět na otázku, jak by mohly vypadat prostory či scénáře schopné transformovat a znovu oživit veřejný zájem o živé performance. Neváhejte proto a zkuste na tuto otázku nalézt svou vlastní odpověď.

Pražské Quadriennale trvá do 26. června 2011.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.