Share |

Vzácná Picassova díla dorazila do Prahy na výstavu Tauromaquia

Vzácná zápůjčka devatenácti Picassových děl dorazila do Prahy. Muzeum Casa Natal v Malaze zapůjčilo vůbec poprvé do České republiky unikátní litografie, linoryty a zdobenou keramiku.

Návštěvníci výstavy Tauromaquia: Tváří v tvář býku si nyní vůbec poprvé mohou těchto devatenáct Picassových děl prohlédnout v České republice. Protože se jedná o národní kulturní památku, španělská vláda na ni musela udělit speciální vývozní povolení. Díky této zápůjčce se na jedné výstavě setkaly unikátní práce, které v České republice doposud nebyly představeny. Jedná se o devatenáct litografií, linorytů a sedm kusů zdobené keramiky. Nechybí ani dvě býčí hlavy v kontrastním provedení, kterých na celém světě existuje je několik exemplářů, a které Picasso doslova miloval. Do Prahy dorazila také známá malba připomínající Picassův vztah s francouzskou umělkyní a spisovatelkou Françoise Gilot, která o něm napsala knihu Life with Picasso, které se po celém světě prodaly miliony kusů, ačkoli se sám Picasso snažil jejímu dalšímu šíření zamezit.

Pro výstavu se podařilo získat i výjimečné Picassovo dílo, přípravný karton k tapiseriím kresby Guernica, jehož hodnota je nevyčíslitelná a který doposud nebyl zapůjčen mimo Francii. Přípravná kresba k tapiseriím obrazu, který je dnes symbolem míru, má nevyčíslitelnou hodnotu. Kresba má stejně impozantní rozměry jako tapiserie: 7 x 3,3 m. Obrazem Guernica se Picasso snažil upozornit veřejnost na bombardování stejnojmenného baskického města dne 26. dubna 1937.

Více o výstavě Tauromaquia: Tváří v tvář býku se dozvíte zde.

Trvání: 9. 12. 2011 - 9. 4. 2012
Místo: Obecní dům, Nám. Republiky 5, Praha 1
Web k výstavě: www.tauromachie.cz
Vstupenky: vstupenky jsou v prodeji infocentru Obecního domu
Vstupné: cena základního vstupného je 220 Kč


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.