Share |

Výstava z londýnské Národní galerie v kinech - Leonardo da Vinci

foto Aerofilms

Leonardo Live, živou filmovou exkurzi po výstavě Leonarda da Vinci z londýnské Národní galerie, nabídnou česká kina již od 16. února. Pražské Bio Oko přidává projekci 26. února, vstupenky jsou ve všech lokalitách stále k dispozici.

Po již vyzkoušených přenosech oper, baletů a koncertů klasické i rockové hudby uvádí Aerofilms do kin historicky první přenos prohlídky výstavy. A nejde o výstavu ledajakou. Leonardo da Vinci: malíř milánského dvora je expozice, kterou londýnská Národní galerie připravovala celých pět let, aby shromáždila dosud nejúplnější kolekci maleb a kreseb renesančního mistra i jeho žáků a následovníků. Výstavu, která skončila 5. února, mělo možnost navštívit jen limitované množství diváků a zájem vysoce převyšoval denní kapacitu 500 osob. Nyní se s velkým zájmem setkává i přenos kometované prohlídky, který nabídnou světová i česká kina od 16. února.

„Expozice Národní galerie v Londýně byla unikátní, protože její kurátor Luke Syson přinesl svou osobní vizi Leonarda a svou vášeň. Syson je expertem na renesanci, jestliže by se chtěl pouze schovat za svou bohatou erudici, měl se skutečně čím zaštítit. Místo toho se však rozhodl rozebrat, co on sám na Leonardovi miluje, a dal si za cíl nám to ukázat. Od začátku až do konce tak byla expozice Leonardo da Vinci: malíř milánského dvora pohledem jednoho muže na tohoto malířského velikána. Bylo to dojemné a zlidšťující, protože kurátor prorazil zeď chladných vědomostí, aby ukázal to, co by mohl nazvat Leonardovou duší. Výstava již skončila, ale nikdy nebude zapomenuta.” Jonathan Jones, TheGuardian.co.uk, 8. února 2012

Z galerie do kin
Přestože se brány londýnské galerie uzavřely, díky satelitnímu přenosu zhlédne Leonardovu výstavu století daleko větší počet diváků v kinech. 16. února se bude satelitně přenášet Leonardo Live – živá filmová exkurze touto expozicí v HD kvalitě – do kinosálů v USA, Evropě, Kanadě, Argentině, Austrálii, Kolumbii, Japonsku, Mexiku a Novém Zélandu. V České republice bude Leonardo Live k vidění celkem v sedmi městech a osmi kinosálech. Kromě projekcí pro veřejnost se uskuteční také zvýhodněná promítání pro školy. Vyprodané pražské Bio Oko zve diváky na přidanou projekci v neděli 26. února od 15 hodin a volná místa jsou ke koupi i v kině Aero. Na pokladnách všech kin jsou tedy místa stále k dispozici a tato neopakovatelná událost nemusí žádnému milovníkovi umění ujít. „V předprodeji je o vstupenky zájem, olomoučtí diváci si ale stále bez problémů mohou rezervovat lístky přes internet, telefonicky nebo přímo v pokladně kina Metropol, která je denně otevřena od 14:00 do 22:00,“ zve zájemce z Hané vedoucí kina Irena Chmelová.  Průvodci přímého přenosu, uváděného v anglickém znění s českými titulky, budou mezinárodně uznávaný historik umění Tim Marlow a kulturní publicistka Mariella Frostrup.

Největší lákadla výstavy
„Výstava ve skvělém výběru ukazuje víc než 90 exponátů. Na prvním místě představuje devět Leonardových obrazů, což je přibližně polovina jeho zachovaného malířského díla. A vedle těchto obrazů zahrnuje také Leonardovy kresby a studie k malbám a řadu vynikajících obrazů a kreseb jeho milánských žáků. Mezi nimi nechybí ani přesná malířská kopie slavné a dnes poškozené Poslední večeře, kterou kolem roku 1520 namaloval podle mistrovy nástěnné malby jeho žák Giovanni Pietro Rizzoli,“ přibližuje obsah výstavy PhDr. Petr Přibyl, PhD., kurátor Sbírky starého umění Národní galerie v Praze. Díky zápůjčkám, mimo jiné z pařížského Louvru, se podařilo některá díla vystavit vedle sebe poprvé v historii. Takové cenné srovnání bude možné u pařížské a londýnské verze Madony ve skalách, u nádherných portrétů Cecílie Gallerani (Dámy s hranostajem) a Neznámé dámy zvané Belle Feronnière, jimž podle některých znalců možná stála modelem táž žena. Ze soukromé sbírky v USA byl zapůjčen Kristus jako spasitel, nedávno připsaný Leonardovi.
Právem je tato výstava nazývána výstavou století – k její realizaci byly vynaloženy obrovské finanční zdroje a odborná příprava a je jisté, že takový projekt se nebude opakovat.

Kam na Leonarda Live v České republice
Hradec Králové, kino Centrál 16. 2. 20:00 a 24. 2. 18:00 www.kinocentral.cz
Chomutov, kino Svět 16. 2. 20:00  www.kultura-sport.cz
Náchod, kino Vesmír 16. 2. 20:00  www.kinonachod.cz
Olomouc, Metropol 16. 2. 20:00  www.kinometropol.cz
Ostrava, Dům kultury 16. 2. 20:00  www.dkmoas.cz
Praha, Bio Oko 21. 2. 20:30 a přidaná projekce 26.2. 15:00 | www.biooko.net
Praha, Aero 28. 2. 20:30  www.kinoaero.cz
Zlín, Golden Apple 16. 2. 20:00  www.gacinema.cz
Přímý přenos proběhne ve čtvrtek 16. února od 20:00, v ostatních termínech bude projekce pořízena ze záznamu.
Předpokládaná délka přímého přenosu je 100 minut.
Projekce Leonardo Live bude zajištěna salelitním přenosem v HD obrazové kvalitě.

Nejcennější exponáty
Madona ve skalách
v pařížské i londýnské verzi
Dáma s hranostajem
Kristus jako Spasitel – nedávno připsán Leonardovi a poprvé vystaven (ze soukromé sbírky)
přesná malířská kopie slavné Poslední večeře, kterou kolem roku 1520 namaloval podle mistrovy nástěnné malby jeho žák Giovanni Pietro Rizzoli
Výstava zahrnuje 93 exponátů, z toho 65 autorských Leonardových prací včetně poloviny dochovaného malířského díla. Dalšími exponáty jsou práce Leonardových milánských žáků či následovníků.

O umělci Leonardu da Vinci (1452-1519, Ital)
Leonardo se narodil v Toskánsku ve městě Vinci nebo poblíž. Umělecké vzdělání získal ve Florencii u malíře a sochaře Andrey del Verrocchio. Přibližně v letech 1482-3 se přestěhoval do Milána a záhy byl zaměstnán jako dvorní malíř pro vládnoucí rodinu Sforzů – z tohoto období čerpá londýnská výstava. V Miláně pobýval až do francouzské invaze v roce 1499. Zřejmě krátce navštívil Benátky, než se vrátil roku 1500 zpět do Florencie. Jeho druhý milánský pobyt byl datován lety 1506 až 1513 a bylo to právě v této době, kdy dokončil londýnskou Madonu ve skalách. Po následující tři roky se usadil v Římě. Roku 1517 se Leonardo da Vinci přestěhoval na pozvání francouzského krále do zámku du Cloux (dnes Clos Lucé) poblíž Ambroise ve Francii, kde zemřel roku 1519 a kde se nachází jeho hrobka.
 
www.aerofilms.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.