Share |

Dnes v Oku: Popelka z londýnské opery

Cenfrillon
foto Bill Cooper

Londýnská Královská opera vůbec poprvé uvádí Popelčin příběh podle francouzského skladatele Julese Masseneta (1842-1912) v jeho opeře Cendrillon. Bio Oko, jako jediné kino v České republice, přinese tento jedinečný zážitek pražským divákům v neděli 15. ledna od 16 hodin, kdy bude opera uvedena ze záznamu.

Novou inscenaci režíroval Francouz Laurent Pelly, který má na svém kontě ohromně úspěšné představení La Fille du régiment (Dcera pluku), něžnou inscenaci L’elisir d’amore (Nápoj lásky) a v loňské sezóně i moderní verzi Manon. Pelly vdechl Massenetově příjemné hudbě svou typickou lehkost, humor a eleganci a přidal pohádkové kulisy a kostýmy. Tuto jiskřivou a kouzelnou operu diriguje francouzský hudební specialista Bertrand de Billy.
V titulní roli září Joyce DiDonato a postavy Prince se ujala Alice Coote, takže jde, podobně jako v britské pantomimě, o kalhotkovou roli. Oblíbený příběh, jehož libreto bylo napsáno na motivy pohádky Charlese Perraulta, se nesmí obejít bez Kmotřičky víly, kterou zde ztvárnila Eglise Gutiérrez.

Massenetova hudba si pohrává s napodobeninami i parodiemi barokních ornamentů, wagnerovsky mocných pasáží i s debussyovským odstupem a pod taktovkou Bertranda de Billy ji orchestr Královské opery ztvárňuje do detailu přesně a s neobyčejným citem a elegancí. Mezi hudební bonbónky patří instrumentální pasáže z královského plesu, Pochod princezen a samozřejmě bouřlivá dueta Prince a Popelky.
Kritička Fiona Maddocks napsala po loňské premiéře oprery pro list The Observer (10/7/2011):
„Popelku miluje každý. Massenetova operní verze této pohádkové látky, Cendrillon, přichází do Covent Garden ve vůbec prvním nastudování Royal Opera House ve velmi stylovém kabátě, který opeře vtisknul Laurent Pelly, a s hvězdnou mezzosopranistkou Joyce DiDonato v titulní úloze. Ta vévodí nóbl obsazení s Eglize Gutierrez a její vzdušnou koloraturou role Kmotřičky víly a zejména s dechberoucí mezzosopranistkou Alice Coote, jež svůj mocný a dokonalý hlas propůjčila roli Prince.“

Laurent Pelly je mistrem ve vytváření úchvatné show. Vytvořil fantaskní kostýmy a scénu zahalil do rudých tónů. „Jistě by se dalo dlouhé hodiny vychvalovat elegantní scénografii, na jejímž pozadí jsou coby tapeta použity stránky z pohádkové knihy, panely se otevírají a zavírají podle potřeb a rytmu děje a vše umocňuje náladu operního celku, napodobujícího ducha 18. století,“ pokračuje The Observer.

Opera ve čtyřech dějstvích je zpívána ve francouzštině a opatřena anglickými titulky.
Délka představení: 1. a 2. dějství: 73’, 3.a 4. dějství: 66’
Hudba: Jules Massenet / Libreto: Henri Cain na motivy pohádky Charlese Perraulta

Účinkují:

Popelka: Joyce DiDonato / Princ: Alice Coote / Kmotřička víla: Eglise Gutiérrez / Madame de la Haltère: Ewa Podles / Pandolfe: Jean-Philippe Lafont / Noémie: Madeleine Pierard / Dorothée: Kai Rüütel / Král: Jeremy White

Nastudování:

Sbor Královské opery, Orchestr Královské opery / Dirigent: Betrand de Billy / Režie: Laurent Pelly

Vstupné: 300 Kč, předprodej a rezervace: Bio Oko, Františka Křížka 15, Praha 7 či online www.biooko.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.