Share |

Picasso, Goya, Dalí, Filla a Čapek a španělská býčí tradice

foto pořadatel akce

Výstava Tauromaquia: Tváří v tvář býku nabízí až do 9. 4. 2012 návštěvníkům Obecního domu v Praze unikátní podívanou.
Picasso, Goya, Dalí, Filla a Čapek sdílí skrze svá díla pohled na španělskou tradici plnou vášní, odkrývají ale také svůj postoj vůči své době. Výstava představuje osobnosti světového umění, které spojuje velké téma: býčí zápasy.
Pro výstavu se podařilo získat i výjimečné Picassovo dílo, přípravný karton k tapiseriím kresby Guernica, jehož hodnota je nevyčíslitelná a který doposud nebyl zapůjčen mimo Francii.
(Existuje obraz Guernica (1937), který je trvale vystaven v muzeu v Madridu a není možné ho zapůjčit. Picasso si řekl, že by byl rád, kdyby k obrazu existovaly i tapiserie. V roce 1950 tedy zadal výrobu tapisérie a  namaloval přípravný karton, který je v přesném měřítku k obrazu - 7 m x 3,30 m, podle kterého se tkalo.  Je to unikátní zápůjčka od rodiny Durbach, které Picasso za utkání tapiserií karton věnoval.)
Výstava vůbec poprvé propojí české umělce Emila Fillu a Karla Čapka se španělskými mistry. Originální kresby, olejomalby a keramika přibližují nejenom tvorbu těch nejslavnějších výtvarných mistrů, ale také fascinující svět španělské koridy. Nechybí ani filmy a plakáty s toreadorskou tematikou. Výstavu je možné shlédnout až do 9.  dubna ve výstavních sálech Obecního domu v Praze, a to každý den od 10 do 19 hodin.

Vstupenky jsou v předprodeji v sítích Ticketpro, na www.ticketpro.cz a v infocentru Obecního domu. Více informací na www.tauromachie.cz

Trvání: 9. 12. 2011 - 9. 4. 2012
Místo: Obecní dům, Nám. Republiky 5, Praha
Web k výstavě: www.tauromachie.cz
Vstupenky: vstupenky jsou v předprodeji v sítích Ticketpro, na
www.ticketpro.cz a v infocentru Obecního domu
Vstupné: cena základního vstupného je 220 Kč


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.