Share |

Aktualizováno: Na výstavě Druhoroj se představuje generace absolventů ateliéru Martina Mainera.

foto The Chemistry Gallery, Vanda Velkoborská a Jana Kománková

The Chemistry Gallery, Výtvarný ateliér Malování a Kreslení a studio D-ecore pořádají skupinovou výstavu „Druhoroj“ mapující současné tendence v díle generace autorů, kteří jsou spjatí s působením profesora Martina Mainera na brněnské FAVU
Výstava probíhá v alternativních prostorách „dočasné galerie“ D-ecore v pražských Holešovicích (Komunardů 6), v termínu od 17. 2. do 2. 3. 2012.
V pátek byla vernisáž - komorní a příjemná. Na galerii je znát, že nebylo možno ji dokonale "vyšuchtit", v protstoru je trochu zima a nehezké linoleum, ale malby mladých autorů za trochu nepohodlí stojí. Fantaskní zvířata, obvykle s hlavou jendoho tvora, tělesnými tvary jiného a kožešinou ještě dalšího. Bravurní lebky. Vana plná (asi) krve, podivné mimozemské bytosti, hrmada postav na průmyslové plachtě... působilo to docela svěže, mladí malíři rozrušeně a pedagog spokojeně. U baru se snažil DJ s temnými beaty, v sále šmejdilo několik psů a více i méně výstředních umělců. Podoha...
Ještě info z tiskové zprávy: Cílem výstavy je nejen dát přizvaným umělcům příležitost prezentovat své nejnovější práce na společné kolektivní výstavě, ale poodkrýt taktéž jemné významové a formální aspekty tvorby, které určují jak jejich autorskou individualitu, tak i určitou příslušnost k jisté vznikající generaci autorů – generaci „mainerovců“.

Druhoroj se snaží pod jednou střechou ukázat současnou tvorbu mladých umělců, které sice pojí absolventství ateliéru Malby II. Fakulty výtvarných umění v Brně v období, kdy byl veden Martinem Mainerem, ale oddělují je nejen geografické skutečnosti. Výstava tak představí umělce působící na území celé České republiky, mezi nimi i původem zahraniční tvůrce - Samuel Paučo (Slovensko), Lyuben Petrov (Bulharsko). Výběr také sbližuje méně zavedené autory s kritikou oceňovanými umělci, jako je například Denisa Krausová (finalista NG 333 2011, nominace na Cenu Kritiky 2010, 2011), Samuel Paučo (finalista NG 333 2011, nominace ESSL Award 2009) a samozřejmě Martin Mainer (Cena Jindřicha Chalupeckého 1993).

S prvotní vizí výstavy přišla architekta Nina Hedwic Mainerová (ředitelka neziskové organizace Malování a Kreslení) jako s reakcí na možnost využít alternativní prostory studia D-ecore v kreativně laděné městské části Prahy a nabídnout je sobě blízkým autorům. „Současná idea výstavy sleduje princip autorské svobodné volby výběru, respektive přání a až v povzdálí dává příležitost ke kurátorskému dohledu nad celou akcí“ říká Pavel Kubesa, spoluautor výstavy. „Přesto, dalším z přání byla i snaha vyhnout se tradičním výstavám salonního typu. Autorská přání jsme proto přijali, respektovali a dále s nimi citlivě pracovali“, dodává. Výsledkem se má stát výstava, která bude dýchat „společným duchem společný vzduch“.

Druhoroj, jako označení pro roj včel, který následuje při dělení včelích rodin novou neoplozenou matku, tak symbolicky odkazuje jak k „osvobození se“ jednotlivých autorů od „staré matky“, tak k jejich nepopiratelnému umělecko-genetickému původu.
 
Na výstavě se představí:
Denisa Krausová, Martin Mainer, Lyuben Petrov, Lucie Ferlíková, Alfred Symůnek, Hana Hrušová Linhartová, Samuel Paučo

Kurátor:
Martin Mainer, Pavel Kubesa  

Vernisáž: 17. 2. 2012 v prostorách studia galerie D-ecore, Komunardů 6, Praha – Holešovice. Začátek vernisáže v 19:00, vernisáž doprovodí živá hudební produkce a DJ set.

www.thechemistry.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.