Share |

Výstava PEKING - PRAHA: Nový pohled na současné čínské umění

foto: pořadatel akce

Unikátní putovní výstava PEKING – PRAHA s podtitulem „Nový pohled na současné čínské umění“ od 23. srpna do 29. září zaplní prostory Císařské konírny na Pražském hradě. Jedinečná kolekce prezentuje tvorbu více než čtyřiceti čínských umělců, jejichž díla vycházejí z kulturního prostředí současné čínské společnosti, ve vybraných zemích střední a východní Evropy. Praha je již třetí zastávkou této putovní výstavy, před ní se díla představila v Sofii a v Bukurešti. Výstavní projekt PEKING – PRAHA přináší poselství o vyzrálé orientaci svých tvůrců v globálním uměleckém prostředí. Realita a smysl pro detail se zde harmonicky prolínají se snovou abstrakcí jen zběžně načrtnutých celků.
 
Čína se výrazně podílí na formování dnešního světa a spoluvytváří jeho podobu. Obrovský potenciál této země se promítá i do tvorby současného čínského umění, které reflektuje otevřenost, komunikaci a mezinárodní spolupráci. Čínským umělcům je vlastní schopnost navázat na tradice a směřovat do budoucna. Takové umění je stejné jako moderní Čína – plné života, tvůrčího potenciálu, neotřelých postupů a originálních řešení. A jak říká staré čínské přísloví: Jeden obraz vydá za tisíce slov!
 
Hlavním kurátorem pozoruhodné výstavy je pan Xin Dong Cheng, který v roce 2000 založil v Pekingu vlastní výstavní prostor s názvem Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art, zaměřující se především na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Zároveň v rámci mnoha mezinárodních projektů působí i jako představitel současného čínského umění v zahraničí.
 
Nad výstavou PEKING – PRAHA převzalo záštitu Ministerstvo kultury České republiky a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice. Expozici v Císařské konírně Pražského hradu organizuje Správa Pražského hradu a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, realizátorem výstavy je společnost Prinz Prager Gallery.
 
Seznam autorů vystavovaných děl (v abecedním pořadí): Ai Jing, Cao Hui, Fang Lijun, Feng Zhengjie, Gao Huijun, Gao Yu, Hong Hao, Huang Yan, Chang Xugong, Cheng Wenling, Ji Dachun, Jin Defeng, Jin Haiying, Kang Haitao, Li Hui, Li Ji, Li Luming, Li Rui, Liang Fujun,Ling Jian, Lu Hao, Luan Xiaojie, Luo Brothers, Ma Liuming, Qi Zhilong, Shao Fan, Shi Jianmin, Wang Gongxin, Wang Guangyi, Wang Jin, Wang Ningde, Wei Guangqing, Weng Fen, Wu Mingzhong, Xue Song, Yan Yinhong, Yang Xun, Ye Yongqing, Yin Zhaoyang, Yue Minjun, Zhang Xiaogang, Zhong Biao, Zhu Wei.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.