Share |

Venerologická poradna: Syfilis staršího data. Co s ním?

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Vážený p. dr. Procházko,
jsme starší pár - 70 let. Jsme spolu 4 roky. Před půl rokem měl přítel infarkt a přitom mu objevili v krvi syfilis. Byl léčen penicilinem. Já měla test v pořádku.  Nyní byl podruhé na krevním testu a řekli mu, že je v pořádku. Dg. lues latens sanata v 10/2013. Výsledky sérologie nyní lues z NRL 2/2014: VDRL 1:2 pozitivní, TPPA pozitivní, FTA-Abs IgG pozitivní, 19S IgM negativní. Při první návštěvě nám p. doktorka řekla, že můžeme mít styk pouze s prezervativem.  A nyní při druhé návštěvě nám jiná p. doktorka řekla, že již není partner infekční a že vůbec není nutný při styku prezervativ. Což je mi divné. Jsme z toho v rozpacích, máme se rádi, ale nechceme riskovat mé nakažení. Prosím sdělte mi, jak bychom se měli chovat.
 
1/ jaké praktiky při sexu ? Je nutný prezervativ? Nemůže mě partner nakazit slinami při líbání nebo ústy nebo při orálním sexu?
 
2/ Mám jít znovu já na test?
 
3/ Protože partnerovi řekli, že to má již dlouho, měla by jít na test jeho dospělá dcera, protože partner neví, zda syfilis získal před jejím narozením a zda to nemohl na ni přenést?
 
Děkuji moc. Pomůžete nám si ujasnit, jak žít v našem věku.
Děkuji, L.
 
 
Vážená paní,
děkuji za Váš dotaz. Budu se snažit odpovědět srozumitelně. Podle  výsledků Vašeho partnera se jedná o syfilis staršího data, takže během  Vašeho společného sexuálního života již byl pro Vás Váš partner neinfekční. Čím je nález staršího  data, byť neléčená, tím je pacient méně nebezpečný , respektive infekční  pro partnera. Což vysvětluje skutečnost,. že Vy jste byla v pořádku. Váš partner  byl adekvátně léčený penicilínem injekční formu, takže po léčbě je zcela neinfekční  a nemusíte mít žádné obavy z nákazy při společném sexu v jakékoliv podobě či formě.  Nemusíte používat prezervativ ani se nechat znovu testovat. Jeho aktuální výsledky ukazují na vyléčenou infekci s přetrvávajícími titry takzvaných neinfekčních protilátek. Jeho dcera se pro jistotu může nechat otestovat, ale pokud již byla těhotná, tak jí v graviditě ze zákona testy na syfilis prováděli.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.