Share |

Venerologická poradna: Dá se syfilis chytnout z pouhého polibku?

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
jaká je pravděpodobnost nákazy syfilis z polibku bez pohlavního styku? Byl to polibek k přaní k novému roku na Silvestra od kamaráda... já doufám, že je zdravý. Spíše
mě to zajímá. A jak vypadá tvrdý vřed v dutině ústní a jaký je rozdíl mezi ním a aftem? Na dásni se mi udělal jakoby aft - nažloutlý a citlivý. Zmizel do 2 dnů. Bývá tvrdý vřed takový, že by si ho člověk všiml.... Myslím podle toho, že by byl opravdu tvrdší oproti okolní sliznici? A kdyby se člověk nakazil syfilis přes polibek a pak měl s někým pohlavní styk, tak se u něj projeví tvrdý vřed v puse nebo na pohlavních orgánech?  Děkuji za odpověď, T.
 
Vážená mladá paní,
přenos syfilis polibkem je velmi vzácný a tedy i nepravděpodobný. Může k němu dojít pouze tehdy, pokud Váš partner má v ústech primární projev, takzvaný tvrdý vřed. Ten může někdy imitovat "obyčený aft", ale většinou má specifický nález - minimálně si pacient všimne nehojícího vřídku v dutině ústní, který může být povleklý a jakoby tužší. Zároveň bývají i zvětšené nebolestivé krční lymfatické uzliny. Nákaza se u postiženého projeví opět tvorbou takzvaného tvrdého vředu - primárního stadia v oblasti dutiny ústní či na rtech. Tedy v místech vstupu infekce do organismu - v místě porušené sliznice či celistvosti kůže. Syfilitický tvrdý vřed se sám spontánně zhojí většinou v období 2 až 3 týdnů, ale v žádném případě to není projevem vyléčení infekce. Samozřejmě, pokud si nejste jistá kamarádem, že je zdravý, tak sama se vydejte na testy, ale nejlépe až s odstupem 3 měsíců od "rizikového polibku", kdy již uplyne inkubační doba pro onemocnění syfilis.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
chci se zeptat jestli třeba existuje nějaký seznam nakažených osob hiv, kde by podle jména se zjistila případná pozitivita. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
co na tento dotaz odpovědět ? Stejně jako jste se pod dotaz nepodepsal Vy, tak HIV pozitivní v žádném případě nestojí o zveřejnění... Tato informace o pozitivitě je navíc přísně tajná a i ošetřující lékař je ze zákona vázán lékařským tajemstvím k mlčenlivosti.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.