Share |

Venerologická poradna: Krev ve spermatu

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den, mám problém se spermatem. Poslední dobou při výronu je sperma zbarveno jakoby krví do tmava. Nevím si rady, jestli jsem něco někde nechytil nebo jen dobře prochladnul. Děkuji.

Vážený mladý pane,
myslím, že tento Vámi popisovaný problém by měl řešit urolog. Každé projevy krve ve spermatu mohou znamenat zánět v oblasti nadvarlete či semenných váčků, nelze vyloučit i infekční původ obtíží, ale v každém případě je to řešení pro urologa, ke kterému byste se měl akutně dostavit a ten případně rozhodne o dalším venerologickém dovyšetření
sexuálně přenosných chorob.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
Dobrý den, chtěla jsem se informovat ohledně HPV a kondylomat. Názory na toto téma se líši jak v informacích na internetu tak i od lékařů. Mám pár otázek a to ohledně přenosu a inkubační doby u kondylomat, někde se píše, že se to dá chytit v sauně, někde že jen u pohlavního styku a nějakého kontktu sliznic, také jsem nepochopila, jak je to z výsevem bradavic. Opět se někde píšem, že inkubační doba od nakažení virem až k výsevu bradavic je od 8 týdnů až 8 měsíců a někde i roky. Nechápu jestli ten vir sám max. do dvou let zmizí a nebo může přetvrvávat roky v těle a bradavice se ukážou až třeba po pár letech při oslabení imunitního systému. Prosím vás o objasnění těchto mých dotazů ohledně přenosu a inkubační doby a dále dalšího možného nakažení. Děkuju za pochopení. S pozdravem.
 
Vážená mladá paní,
kondylomata acuminat - virové genitální bradavice je infekce způsobena papilomaviry nejčastěji typu HPV 6 a HPV 11. Tyto typu nezpůsobují změny na děložním čípku, které by po čase mohli vést k nádorovému procesu. Inkubační doba je velmi rozmanitá od 6 týdnů do 6 měsíců a infekčnost je dána výsevem na sliznici či kůži genitálu. To znamená, že partner je infekční pouze tehdy, když má viditelné projevy kondylomat. Samotný organismus si s virem HPV až v 90% procentech umí poradit, respektive zvýšenou imunitní odezvou dokáže virus sám zlikvidovat. Ve zbylých případech při nastoupené snížené imunitě dochází k aktivaci viru se vznikem genitálních bradavic - akuminátních kondylomat. Přenos je blízkým kontaktem s oblastí, kde se bradavice vyskytují,  respektive pohlavním stykem s infekčním partnerem. Snad jsem Vám dal aspoň z části uspokojivou odpověd na velmi často vyskytující se sexuálně přenosnou infekci.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.