Share |

Venerologická poradna: Papulky na penisu

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Dobrý den,
jmenuji se Petr (20 let) a mám dotaz ohledně pohlavních chorob. Před třemi dny jsem měl náhodný styk se ženou. Byl použit kondom, ale od té doby mě občas silně bolí hlava a vede až k otupělosti. Udělal se mi pupínek na penisu (1x) a na zadku (2x) a bojím se, že jsem se nakazil nějakou pohlavní chorobou. Nevíte, kdy nejdříve a kam mohu zajít na testy na pohlavní choroby? Nevím, jestli to není předčasné, když pupínky se projevily teprve po třech dnech. Nijak nebolí a ani nesvědí. Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Petr K.

Mladý pane,
rizikový sex je každý sex s neznámou partnerkou, o které nevíte, kolik má současně jiných partnerů nebo není v poslední době testována na pohlavní choroby. Ochrana kondomem není nikdy stoprocentní, není vyloučeno prasknutí kondomu při styku, stavá se to relativně často. Ale zpět k Vámi popisovaným konkrétním obtížím. Papulky na penisu mohou znamenat kvasinkovou infekci, která se přenáší pohlavním stykem. Ale zároveň to
nemusí vůbec souviset se sexem. Spolu s nálezem na hýždích mohou být projevem nějaké počínající virozy, zejména při popisované bolesti hlavy vedoucí až k otupělosti. V každém případě by bylo vhodné se dostavit k nějakému specialistovi - venerelogovi, neboť jen osobní vyšetření může pomoct k vyřešení Vašeho problému.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
chtěl jsem se Vás zeptat, zprozoroval jsem, že při erekci se mi na penisu (na jeho obou stranách) těsně pod žaludem vytvořily takové ztvrdlé výrůstky vycházející jakoby zpod kůže. Nijak mě to nebolí a v klidovém stavu je ani nenahmatám. Nevíte, o co by se mohlo jednat? Děkuji Vám moc za Vaši odpověď!
 

Vážený mladý pane,
podle Vašeho popisu by se mělo nejspíše jednat o cystičky vycházející z mazových žlázek umístěných v podkoží. Ale bez osobního vyšetření nelze přesně stanovit diagnozu, doporučoval bych objednání a vyšetření u specialisty venerologa či urologa.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.