Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: archiv autora

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
byla jsem odeslána na venerologické odběry+odběr krve, lékař napsal do zprávy toto PCR GO + CTR + MG, u.u, m.h., MOP, kult. B + K z C+U, RPR, TPHA. Testy vyšly negativní, ale zapomněla jsem se zeptat, zda byly provedeny i testy na přítomnost HPV a HIV. Dají se tyto viry zjistit z těchto testů nebo je nutné podstoupit jiné?
Děkuji.
 
Dobrý den, vážená paní,
z výše uvedené citace provedených testů je jasné, že vyšetření na HIV ani HPV v rámci celkového venerologického vyšetření provedeno nebylo. Vyšetření na protilátky HIV 1+2 se prováději pouze se souhlasem pacienta, takže by jste o tomto vyšetření musela vědět. A vyšetření na přítomnost HPV virů se běžně neprovádí,. respektive nebývá hrazeno pojišťovnou, pokud lékař nemá k provedení tohoto vyšetření vážný medicínský důvod. Toto jsem Vám rád zodpověděl a stejně by Vám odpověděl po telefonickém zavolání i lékař, který Vám předal zprávu s výsledky výše uvedených laboratorních vyšetření :)

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda po prodělané infekci chlamydia trachomatis zůstává imunita a nebo se toto onemocnění může chytnout víckrát. A zda je pravda, že se toto onemocnění dá chytnout i na veřejném WC či použitím cizího ručníku apod. nebo jen pohlavním stykem.
Děkuji za odpověď,
S.R.
 
Dobrý den, vážená mladá paní,
urogenitální chlamýdiová infekce se přenáší jen a pouze pohlavním stykem. Jiná možnost přenosu neexistuje, přenos ve vířivce, který je uváděn v literatůře, je zcela raritní i pro fyzikální specifické vlastnosti mikroorganismu chlamydia trachomatis. Onemocnění nezanechává po vyléčení trvalou imunitu. Naopak organismus je vnímavý k dalšímu přenosu infekce při sexuálním kontaktu s infekční osobou.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak přesně se přenáší pohlavní nemoci sexuálním stykem? Jestli se ten kluk do mě musí udělat nebo jak vlastně. Měla sem nechráněný sex a klukem který, jak sem později zjistila často střídá partnerky a bojím se jestli sem něco nechytla.
Děkuji za odpověď,
Lenka
 
Dobrý den, vážená slečno,
pohlavní choroby, jak už název napovídá, se přenášejí pohlavním stykem.Tedy nezáleží na ejakulaci partnera, nýbrž na vzájemném kontaktu pohlavních orgánů obou partnerů. Konkrétně se kapavka,chlamýdie, syfilis i žloutenky typu B a C, HIV přenášejí vaginálním sekretem nebo spermatem eventuálně kontaktem genitálu s ústy partnera či partnerky či análním sexem. Nelze totiž vyloučit vzniku mikrooděrky při análním či orálním sexu a tím přenosu krví virové či bakteriální infekce výše uvedených chorob. Pokud máte obavu z nákazy pohlavní chorobou vyražte raději do venerologické ambulance, kde se Vaše obavy po vyšetření buď rozptýlí nebo potvrdí.

S pozdravem,
MUDr. Přemek Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.