Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je možné, že je jeden z partnerů (konkrétně žena) nakažen syfilidou a u druhého partnera se nemoc neprojeví, přestože mají pravidelný sexuální styk? Jedná se o případ z přelomu 19. a 20. století. Ženě - bývalé prostitutce - je r. 1908 diagnostikována progresivní paralýza v důsledku onemocnění syfilis, její manžel - bývalý rakouský arcivévoda, manželé od r. 1903, partneři od poloviny 90. let 19. století, žil až do roku 1935, pokud, vím, bez příznaků. Děti neměl. Dala se tehdy syfilis léčit? A progresivní paralýza?
 
Dobrý den,
děkuji za otázku zasahující do historie vládnoucích představitelů habsburské monarchie. Asi nebudeme rozebírat konkrétní osoby, kterých se to týká. To by nebylo příliš etické, protože onen habsburský arcivévoda je velmi dobře známá osobnost. Spíše bych se soustředil na medicínský problém položené otázky. Pokud ženě byla diagnostikována syfilis až v pokročilém stadiu progresivní paralýzy, tedy v období neurosyfilis mohl i při pravidelném sexu zůstat partner nenakažen, neboť toto stadium je neinfekční. Pacient ve svém organismu již nemá infekční živé treponemata a tedy svého partnera nenakazí. A toto období nastává 15 až 30 let po původní nákaze, tedy nelze jednoznačně určit, zda v úvodu společného sexuálního vztahu byla tato dáma, která se nejspíše nakazila v rámci vykonávání nejstaršího povolání na světě :), pro svého milovaného arcivévodu nakažlivá. Až do vynalezení penicilínu počátkem 40.let 20.století neexistoval zcela účinný lék na léčbu syfilis. Do té doby používané preparátys rtutí či vismutem vykazovaly velké množství nežadoucích účinků a jen omezený efekt na utlumení infekce syfilis, ale ne úplné vyléčení.

S pozdravem a díky za zajímavou otázku,
MUDr. Přemysl Procházka
 
Vážený pane doktore,
chtěl bych vás poprosit o pomoc. Před několika lety jsem měl pohlavní styk s dívkou, která měla pohlavní styk s Vietnamcema. Mně se pak na přirození udělal nějaký vřídek.Myslel jsem si, že mám  pohlavní chorobu syfilis,ale testy byli negativní. Četl jsem ale, že existuje pohlavní choroba asijský syfilis. Doktoři mi nevěří říkají že pohlavní choroba syfilis je jen jedna, ale to není pravda. Prosím Vás pomozte mé rodině. Předem děkuji za pomoc, už nevím jak dál. S poděkováním, pan K.

Vážený pane děkuji za otázku,
opravdu existuje jen jedna forma pohlavně přenosné infekce syfilis. Nepohlavně přenosná forma syfilis  podobného onemocnění, neboli nepohlavní treponematosa (podle bakterie, které je morfologicky podobná Treponemě pallidum, která způsobuje infekci syfilis) se jmenuje bejel nebo yaws, vyskytuje se i v zemích Dálného východu. Ale opravdu se nepřenáší pohlavním stykem a v České republice se řadu let nevyskytla. Pokud jste byl vyšetřen na protilátky proti syfilis s negativním výsledkem a odběr krve byl proveden více jak tři měsíce od posledního styku s dívkou s rizikovým chováním a Vy jste v posledních 14 dnech před odběrem krve nebral žádná antibiotika, tak výsledkům vyštření opravdu můžete věřit. Samozřejmě si můžete tento fakt ověřit v kterékoliv venerologické ambulanci v Praze, abyste měl klid na duši.
S pozdravem, 
MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.