Share |

Venerologická poradna: Rizikový styk se "společnicí"

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den pane doktore,
mám otázku týkající se možnosti přenosu pohlavní choroby. Před týdnem jsem měl pohlavní styk se "společnicí". Použil jsem kondom, který ale ke konci styku bohužel prasknul. Nechráněná mi zůstala špička žaludu okolo ústí močové trubice o velikosti cca 2 cm, o čemž jsem v tu chvíli nevěděl, na zbytku žaludu zůstal kondom "přicucnutý". Takto nechráněný styk trval asi dvě minuty, při každé změně polohy před tím jsem však kondom kontroloval a byl vždy v pořádku. Orální sex ze strany společnice byl s nepoškozeným kondomem, z mé strany nebyl vůbec. Líbali jsme se pouze jednou na rty bez kontaktu jazyků v ústech. Společnice mne ujišťovala, že chodí na pravidelné prohlídky a že je zdravá. Po týdnu se mi v ústech na vnitřní straně rtu udělaly dvě malé bílé tečky velikosti asi 2 - 3 mm. V klidu je téměř necítím, při "přejetí" jazykem nebo při kontaktu se zuby jsou mírně pálivé a bolestivé, jakoby aft. Na afty sice moc netrpím, ale občas se mi nějaký udělá. Na žaludu a penisu žádné změny nepozoruji. Mohou to být příznaky nějaké pohlavní choroby (např. syfylis)? Je možné to takto diagnostikovat nebo je třeba podstoupit nějaké testy? Pokud ano, můžete mi, prosím, poslat kontakt, kde bych je mohl absolvovat, pokud možno nejraději anonymní? Omlouvám se, že se na Vás se svým dotazem obracím, za normálních okolností bych tomu nejspíš nevěnoval větší pozornost, ale po této "nehodě" bych chtěl mít jistotu o svém zdravotním stavu... Předem děkuji za odpověď. Jan
 
Vážený mladý pane,
děkuji za podrobný popis Vaší situace. Prasklý kondom je takvaná "vis maior" - vyšší moc, která se neočekává, ale bohužel se občas stane.. Díky tomu můžeme Váš sex se společnici zařadit do kategorie rizikového sexu, protože stačí i několik vteřin nechráněnného styku k možnosti nákazy. A věřit společnici, že je pravidelně testována asi zcela nelze... Ale afty v dutině ústní v řadu několika dnů či jednoho až dvou týdnů od proběhlého rizika nejsou projevem pohlavní choroby (například syfilis). Radil bych Vám dostavit se k venerologickému vyšetření na specializované venerologické pracoviště, které je v každém větším městě (možno najít kontakt na internetu), nejdříve 14dní od proběhlého rizika. Pravě taková je plná inkubační doba pro infekci urogenitálních chlamýdií a i kapavky. K vyšetření protilátek proti syfilis a HIV je třeba si ponechat odstup minimálně 1,5 měsíce od rizika, plná inkubační doba těchto chorob jsou ale až tři měsíce, ale toto vše Vám v klidu vysvětlí venerolog specialista u kterého se necháte vyšetřit.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.