Share |

Venerologická poradna: sex s HIV pozitivní osobou

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 

Dobrý den,
měla bych pár otázek ohledně HIV. Mám v tom docela zmatek. Vyskytuje se tedy v krvi, semeni, vaginální tekutinách, pak také v tekutinách, které muž uvolňuje z penisu, třeba když je vzrušený (omlouvám se, nevzpomenu si teď, jak se to nazývá), mateřském mléce, slinách a slzách. Je to vše? Četla jsem, že ve slinách je také obsaženo něco co virus neutralizuje. Takže se nemohu nakazit při kontaktu se slinami? A ohledně slz, mohu se tedy nakazit i z nich? Nebo je tam jen velmi malé množství? A nakazím se tedy jenom přes nějakou rankou, kde by mi virus mohl vniknout do krve a přes co ještě? Co přes vaginální sliznici, které je neporušená. A když polknu semeno a v krku, puse nemám žádnou oděrku, mohu se také nakazit? Moc děkuji za upřesnění, nikde jsem nenalša odpovědi na moje všechny otázky.
 
Dobrý den, Vážená paní,
pokusím se postupně zodpovědět Vaše otázky týkající se onemocnění HIV. Jak jste správně uvedla virus HIV se vyskytuje ve slinách, mateřském mléku, slzách- v těchto tělesných tekutinách však v neinfekční koncentraci, to jest , že se kontaktem s nimi nemůžete nakazit. A dále ve vaginálním sekretu, spermatu i postatickém sekretu a sekretu ze semených váčků to jest preejakulátu a v krvi. A tyto tělesné tekutiny jsou pro druhou osobu rizikové. Je možné kontaktem s nimi se nakazit. Na případ, že spolknete sperma a nedojde k poranění nelze spoléhat, protože dojde k uvolnění viru do krve v gastrointestinálním traktu. Stejně tak jakýkoliv nechráněný vaginální sex s HIV pozitivní osobou je pro Vás velice rizikový pro nebezpečí uvolnění viru do oblasti děložního čípku. Tato oblast je velmi prokrvená při sexuálním kontaktu a riziko přenosu do krevního oběhu je velmi vysoké. Prostě sex s HIV pozitivní osobou je bezpečný jen pouze v případě bezpodmínečného používání kondomu i pro orální sex. O análním a vaginálním netřeba snad ani mluvit.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane Procházko,
chtěla bych se zeptat na kondylomata. V r.2007 jsem se nechala očkovat vakcínou Silgard. Do té doby jsem měla pohlavní styk pouze s 1 sexuálním partnerem. V r.2010 jsem měla jiného sexuálního partnera a po nějaké době se mi objevily v pochvě menší
výstupky. Gynekolog mi řekl, že to nic není, ale pro jistotu to několikrát natřel Podofylinem, prý kdyby šlo náhodou o kondylomata. Částečně to zmizelo a já jsem to přestala řešit. Cca před měsícem jsem zjistila, že opět trošku přibyly, ale jsou to stále malé (max. 2-3 mm) bradavičky, spíš taková řasa a pár malých bouliček, a skoro nerostou (kondylomata prý rostou v řádu dnů či týdnů). Nijak mě to neomezuje ani nebolí, ale věděla jsem, že to tam dřív nebylo, a tak jsem šla ke gynekologovi znovu. Tentokrát mi
řekl, že se jedná o kondylomata a opět nasadil Podofylin, který ale zabral jen částečně. Nyní se chystám vyzkoušet Aldaru. Chci se zeptat, jaký postup byste mi radil a zda je vůbec možné mít kondylomata, když jsem byla před jejich prvním výskytem očkována Silgardem, který má chránit mimo jiné i proti nim? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, Vážená paní,
nejdříve bych chtěl zdůraznit, že vakcina SIlgard je účinná proti infekci
typu HPV 6,11,16,18. Tedy i proti typům způsobujícím anogenitální
bradavice- condylomata acuminata ( typ HPV 6 a 11). Samozřejmně ale vakcina je účinná pouze tehdy, pokud se organismus s těmito typy již dříve před očkováním nesetkal. Výstupky v pochvě nemusí být ještě projevem této HPV infekce, tím spíše, že jste prodělala vakcinaci. Můžou to býtý opravdu jen slizniční řasy, tím spíše, že kondylomata acuminata se velmi rychle
zvětšují (až o polovinu své původní velikosti třeba za týden) a také se
velmi rychle rozšiřují co do počtu. Dříve často používáné vyšetření HPV
viru na sliznici vaginy aplikací kyseliny trichloroctové není příliš citlivé, takže k objasnění diagnozy by musel provést gynekolog odběr na histologické vyšetření nebo provést stěr na molekulárně biologické testování HPV typizací. Toto testování je však docela drahé a běžně jej lékař gynekolog neprovádí. Aldara jako varianta léčby není špatná, je efektivní, ovšem jen pokud Vámi popisovaný nález je projevem kondylomat. Asi by jsem se snažil domluvit s gynekologem pro ozřejmnění diagnozy na odběru materiálu na histologické vyšetření nebo na průkazu HPV infekce molekulárně biologickým testováním i za cenu , že si toto vyšetření zaplatíte, pokud bude hodnoceno jako nadstandartní postup.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.