Share |

Venerologická poradna: Syfilis, nebo únavový syndrom?

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den,
na internetu jsem zjistil, že odpovídáte na otázky týkající se syfilidy. Obracím se proto na Vás s dotazem a prosbou o odpověď. V roce 1976 jsem získal tuto výše uvedenou chorobu. Léčbu jsem podstoupil, dle mého mínění, včas. Jakmile jsem zjistil, že daná dívčina je hospitalizovaná, navštívil jsem kožní oddělení a nechal si udělat testy. První byly vyhodnoceny jako negativní, ale druhé již vyšly pozitivní a já jsem se svojí přítelkyní /nynější manželkou/ podstoupil léčbu. Další 2 nebo 3 /nyní si nejsem již jistý/ kůry jsem podstoupil v době výkonu vojenské služby. Vzhledem na alergii na Penicilin mi byl pak podáván Tetracyklin. Následně jsme pak chodili s manželkou na pravidelné kontroly, na které si nás zvali. Opět si přesný rok nepamatuji, ale myslím, že to bylo do deseti let po nákaze, nám přišlo oznámení, že již nemusíme na odběry a kontroly chodit. Připadalo nám to jako velká úleva. Manželka byla léčená v roce 1976 a pak v době těhotenství. Děti po narození byly zdravé. Letos ale přišlo velké rozčarování. Asi tak necelý rok pociťuji velkou únavu, ochablost ve svalech, v dané chvíle jsem zcela bez síly. Podstoupil jsem mnoho vyšetření /EKG, EEG, interna/ a odběry krve. V krvi mi lékař zjistil chlamydie. Žádné ty, co jsou spojeny se sexem! Ty ne. Dostal jsem antibiotika. Po těch došlo ke zklidnění, ale ne na dlouhou dobu. Pak další antibiotika, účinek této léčby je znát dodnes, ale stále to není ono. Byl jsem poslán ale i k neurologovi, který mi udělal opět veškeré odběry včetně vzorku na Syfilis. Výsledky byly pozitivní. Okamžitě mě poslal na oddělení, kde jsem se léčil v roce 1976 s tím, že se mi to vše vrátilo a potíže jsou důsledkem. Byl jsem a jsem stále v šoku. Sice mě při odběru na kožním říkali, že se nemám čeho lekat, že pozitivní krev na S. budu mít již do smrti, ale mám velké obavy.
Chtěl bych se zeptat, zda je toto možné? Žádný kontakt s nějakou infikovanou osobou jsem neměl. Jedna zkušenost mi stačí na celý život! A kdyby to možné bylo - dá se to zase přeléčit? Také bych chtěl vědět, co v takovém případě můžu očekávat. Co jsem si vyčetl na internetu, tak je to demence, zasažení CNS a vypovězení svalů. Měl bych to chápat tak, že vypovězení svalů by se rovnalo nepohyblivosti. Demenci chápu. Nevím, co si představit pod pojmem zasažení CNS. Prosím, můžete mi fundovaně odpovědět? Mám ze všeho hrůzu, ale chci znát pravdu a vědět, co mám podniknout.
Děkuji za případnou odpověď L.
 
Vážený pane,
zkusím Vám postupně odpovědět na všechny otázky a snad i trochu uklidnit. Syfilis je systémové onemocnění, které se ne nadarmo označuje jako "simia morborum" - "opice nemocí" - což možno vysvětlit, že tato choroba napodobuje všechna existující onemocnění aniž by vždy byl pacient pohlavně nakažen. I po řádném přeléčení antibiotiky (ve Vašem případě při alergii na penicilín správně zvoleném tetracyklínovém antibiotiku) přetrvávají v organismu takzvané anamnestické protilátky, které ukazují na to, že jedinec toto onemocnění prodělal, ale již  v současné době vyléčen a neinfekční. Přesto je však nutno docházet v určitých intervalech na testy na syfilis, protože ve vyjímečných případech při velkém snížení imunity může dojít k vzestupu i druhého typu protilátek, které však při správném léčení postupně z organismu vymizejí, a v tomto celkem vyjímečném případě by bylo nutné nové přeléčení antibiotiky. V žádném případě však nejste nyní infekční pro svojí partnerku. Myslím, že Vaše obtíže nejspíše jsou charakteru takzvaného únavového syndromu, na kterém se mohou podílet i diagnostikované plicní chlamýdie v krvi - to je však jen hypotéza. Neznám výsledky dalších  Vašich vyšetření.  Na internetu si člověk najde ledacos, ale ne vše je relevantní. Postižení CNS, demence či porucha nervosvalového převodu mohou být projevem terciálního či kvartérního stadia syfilis, které však při adekvátní léčbě antibiotiky, a tu jste jistě při zjištění diagnozy měl, nikdy nenastane. V každém případě vyčkejte v klidu na výsledky kontrolních náběrů protilátek na syfilis a erudovaný venerolog Vám výsledky vysvětlí a domluví další postup.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
před 15-ti lety jsem měla kondylomata. Byla jsem s tím na minioperaci v nemocnici a pak mi to ještě vypalovali v jiné nemocnici nějakou vodičkou. Chytla jsem to od přítele, který mi byl nevěrný. Můj současný přítel mi neustále nadává že to ode mě chytne, i když používá kondom. Je možné to ode mě chytnout, i když jsem to od té doby již nikdy neměla?
Děkuji moc za odpověď,
J.
 
Vážená mladá paní,
akuminátní kondylomata, neboli bradavičky na genitálu jsou způsobeny HPV infekcí typu low risk - většinou typy 6 a 11, které nejsou brány za rizikové typy, to jest nezpůsobují možné předrakovinové změny na děložním čípku. To za prvé, za druhé k Vaší otázce. Tento typ HPV infekce je přenosný sexuálním stykem pouze v případě současného výsevu na genitálu či v oblasti konečníku. To znamená, že pokud jste tento problém měla před 15 lety vyřešen, tak v žádném případě nejste pro partnera v současné době infekční a sama ani HPV infekci tohoto typu ve svém organismu nemáte. Neboť u normálního jedince, který nevykazuje známky těžkého snížení imunity, dochází tvorbou protilátek k potlačení a likvidaci HPV infekce z organismu.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.