Share |

Venerologická poradna: Orální sex s mužem

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 
Dobrý den, pane doktore,
před 4,5 týdnem jsem měl rizikový styk. Orální sex s mužem. Došlo ke kontaktu s preejakulátem do mých úst a na jazyk. Sperma šlo mimo ústa, avšak maličko potřísnilo rty, myslím však, že do pusy nevniklo. Jednalo se o první zkušenost, jsem hetero a mám přítelkyni. Byl to těžkej úlet, kterej vím, že už nikdy nezopakuju. Dotyčný, jak jsem bohužel zjistil, je údajně dost promiskuitní. Do dnešního dne jsem neměl teploty. Avšak během 3. týdne jsem měl rýmu, jakoby nachlazení (kýchání, lehká zimnice, bolest kloubů, byl jsem celý víkend u známých, kteří měli rýmu, prostě chřipku nebo něco pod.). Bral jsem pak 2 dny panadol a zázvorový čaj, vše po 2 dnech odeznělo, jen rýma zůstala asi ještě 4 dny. Pak nic. Nyní v 5. týdnu mě lehce škrábe v krku, zjistil jsem bílý povlak jazyka, který jde malinko vzadu do žluta. Bílé jsou koutky za jazykem a patro vzadu je spíše lehce do žluta. Na jazyku mám v zadní části asi 4 větší výstupky, v přední části jazyka menší tečky. Vše nebolestivé. Nevím, zda to tam nebylo již dříve, nikdy jsem se detailně nekontroloval, ale vím, že určitě nový je ten povlak a bílé koutky. Kartáčkem jsem to 3 dny drhnul a dolu to nejde. Piju cca 2-2,5l vody denně, nekouřím. Maličko mám pocit jako by jazyk pálil, ale to je takové občasné. Moc se bojím, zda se nejedná o příznaky syfilis, kapavky nebo přímo HIV infekce. Myslím tím po celkovém popisu: 3. týden \"chřipka\", 5. týden \"jazyk\". Teploty nejsou, pocení a průjmy také ne, výtoky z penisu nic. Viditelné vředy (dle fotek co jsem viděl na netu) na jazyku také ne, pokud to tedy nejsou ty výstupky. Celkově cca 14 dní k večeru zvětšená únava a občas pálení očí - myšleno proti třeba létu atd. Vím, že jen testy mi odpoví přesně, ale prosím i tak o možný scénář. Léky neberu, alergický jsem jen na trávy. Celkově bych řekl zdravý. Je možné jít na anonymní test nyní po 6. týdnech? Alespoň pro částečnou jistotu? Nebo domácí test? Ještě doplním, že při jídle necítím výstupky na jazyku, neboli, nepálí. Z úst cítit zápach není, dodržuji běžnou ústní hygienu. Uzliny jsem zkoušel a přijdou mi normální, zkoušel jsem jen dnes, nenapadlo mě půběžně se kontrolovat. Samozřejmě můžu pro lepší posouzení poslat foto, výstupky jsou dobře vidět, pokud by to pomohlo k názoru. Rád bych názor, zda se může jednat o pohlavní nemoc, přímo HIV. Pokud si myslíte, že ne, tak o co by mohlo jít? Jsem z toho stavu zoufalý...
 
PS: Pokud bych chtěl jít na test syfilis, kapavka - můžu bez doporučení praktického lékaře? A pokud ano, budou-li výsledky negativní, dostává pak praktický lékař zprávu, že jsem na testech byl, a že byly negativní? Mám praktického lékaře známého a je to pro mě citlivé téma, nerad bych, aby věděl, že jsem se nechal testovat. Hradí to pojišťovna, nebo si to hradím sám a kolik to případně stojí?
 
Dobrý večer, vážený pane,
děkuji za detailní popis celého problému, který Vás určitě trápí. Poradil bych asi tohle, pro uklidněnou si zajděte na venerologickou ambulanci již nyní, buďte připraven na provedení výtěrů z krku na kapavku a urogenitální chlamýdie, tyto infekce mají inkubační dobu 14 dní od rizika a přenášejí se také orálním sexem i bez ejakulace do úst. Příprava je taková, že si před vyšetřením nebudete čistit zuby, dále nejíst a nepít. Vyšetření serologická - tedy náběry krve na syfilis, HIV a hepatitis B a C zatím opravdu nemají smysl, protože  je to velmi krátká doba od rizika, viděl bych to nejdříve na 1,5 měsíce od rizikového styku. Ale směrodatný výsledek Vám řeknou až vyšetření po uplynutí inkubační doby - tedy 3 měsíce od toho rizikového orálního styku. Vámi popisované projevy nejsou specifické pro některou výše uvedenou pohlavně přenosnou infekci, u HIV je těžké něco odhadovat, ale klinické projevy nastupují až s odstupem několika měsíců a nejsou zcela specifické. Testy prováděné na venerologické ambulanci jsou hrazené zdravotní pojišťovnou a nejsou v žádném případě anonymní. Vyšetření není na doporučení praktického lékaře, kterému se výsledky vyšetření nezasílají, respektive nemusí o nich vůbec vědět.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka 
 
 
 
Dobrý den,
stala se mi věc, které sama nemůžu uvěřit. Včera jsem se opila na jedné akci, seznámila jsem se tam s jedním studentem, je to černoch. Řekl mi, že je z Francie. Šla jsem k němu domů a měli jsme pohlavní styk. Odmítal použít kondom, na což sem mu řekla, že bez něho to nepůjde. Nakonec kondom použil, ale na chvíli (asi na 1 minutu) do mne vsunul penis bez kondomu. Když jsem se bránila, tak toho po chvíli nechal. Pak jsem se dozvěděla, že vlastně není z Francie, ale z Kamerunu. Od té doby trnu hrůzou jestli mě něčím nenakazil. Bojím se komukoliv svěřit, protože si uvědomuju, jak hloupé je to, co jsem udělala a stydím se za to. Od rána hledám jenom různé informace o pohlavních chorobách a Kamerunu a na klidu mi to rozhodně nepřidalo. Uvědomuji si, že nechráněný styk s kýmkoliv je nebezpečný, ale můj strach je ještě větší, protože je to Afričan. Něco podobného jsem udělala poprvé. Nejradši bych šla na nějaké komplexní vyšetření, abych si byla jistá, že nejsem nemocná. Ale nevím kam se mám obrátit a uvědomuji si, že je tu také různě dlouhá inkubační doba. Můžete mi prosím nějak poradit a třeba mě uklidnit? Mám strašný strach.
 
Dobrý den, mladá slečno,
pokusím se Vás uklidnit, pokud to vůbec lze. Není pravda, že africký partner musí být rizikovejší než  Evropan nebo Američan. Sice  počet nově hlášených případů HIV stoupá nejvíce v Africe a v USA, tak tento muž může žít již dlouhá léta v České republice a do své vlasti se dostává jen sporadicky. Určitě je ale třeba brát riziko i třeba chlamýdiové infekce vážně - takže nyní již žádný sex bez kondomu včetně orálního sexu, dále je vhodné se dostavit po 14 dnech od rizika k prvnímu vyšetření na specializované pracoviště (tím mám na mysli venerologickou ambulanci) k provedení vyšetření na kapavku a urogenitální chlamýdie - taková je inkubační doba těchto infekcí. Před vyšetřením se nedoporučuje užívání antibiotik, dále se na venerologické ambulanci již přímo poradíte s lékařem ohledně dalšího postupu, tedy na  vyšetření na další pohlavně přenosné nemoci (HIV, syfilis, hepatitis B aC) - u nich je situace složitější vzhledem k délce inkubačních dob. Směrodatné výsledky u těchto infekcí jsou až po uplynutí inkubačních dob, tedy 3 měsíce od rizika. V každém případě neztrácejte nervy, nyní až do prvního vyšetření nemůžete nic jiného dělat, než se touto situací nestresovat, eventuálně se vypovídat nějaké důvěryhodné kamarádce, určitě nejste první ani poslední...   
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.