Share |

Venerologická poradna: Pravda je lepší

foto jk

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 

Před 12 týdny jsem měl rizikové chování, nechtěl jsem se přiznat a řekl jsem na infkeční klinice že jsem se poranil o ostrý předmět v místě kde se pohybují narkomani, následně jsem byl vyšetřen a poslán na odběry krve včetně Elisa testů na HIv, mohu tyto vysledky které vyšli negativně považovad za důvěryhodné do 12 týdnů zbývalo 4 dni. 

 
Předně bych chtěl podotknout, že vždy je nejlepší přiznat pravdu, zejména, když se jedná o vlastní zdraví. Inkubační doby na syfilis  i HIV jsou s horní hranicí 90 dní. Z toho vyplývá, že  výsledky  Vám provedených testů nemůžete brát za 100% a bylo by dobré si testy zopakovat po uplynutí horní hranice inkubační doby včetně testů na hepatitis B a C.
S pozdravem
MUDr. Přemysl Procházka
-

Dobrý den pane doktore,

prosím předem mě omluvte, dbám o své zdraví a hygienu. Seznámil jsem se s ženou na vážný vztah, celkem důvěryhodnou. Jelikož dbám o své zdraví rád bych se zeptal, nedávno mezi mnou a partnerkou došlo k orálnímu sexu bez ochrany (prezervativu), Je možné aby při tomto styku došlo k přenosu nějakých chorob na mě od partnerky a prosím, o jaké choroby by se mohlo jednat. ??

 

Co se týká orálního sexu, tak je zde riziko přenosu kapavky, chlamýdií, syfilis i HIV.  Ovšem záleží zda je Vaše nová partnerka riziková, sám jí popisujete jako důvěryhodnou. Je to samozřejmě otázka, tím spíše , že výše uvedené choroby se v dutině ústní nemusí nijak projevovat, s výjimkou onemocnění syfilidou, která se v prvním stadiu prezentuje jako tvrdý vřed na rtu či v dutině ústní. Pokud si nejste jistý touto novou partnerkou, dostavte se na venerologickou ambulanci k vyšetření. Ale nejdříve 14dní od posledního orálního sexu a před vyšetřením - výtěrem z krku nejezte, nepijte, nekuřte. Tímto vyšetřením se vyloučí chlamýdie a kapavka,  výsledek odběru krve na syfilis a HIV  je 100% až 3měsíce od posledního rizikového styku. zde záleží jak se domluvíte s ošetřujícím venerologem.
 S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka
-
Chtěl jsem se zeptat zda je mozne se  nakazit při intenzivnim libani a oboustrannym oralnim sexem. Minuly patek v noci mel tento styk s jedním mužem a o ani ne 2 dny -   v neděli jsem mel bolest hlavy, později bolest hlavy přestala ale začalo me bolet v krku a hůře se mi dycha. Ptal jsem se ho na zdravotní stav a rikal, ze je zdravý. 
Myslíte si, ze by to mohly byt příznaky nejake pohlavní nemoci? A nebo by to mohlo byt i psychikou? Je mozne, ze jsem něco chytil z práce, protože jeden kolega mel chřipku, ale radši se chci zeptat co si myslíte.

Orální sex  bez ochrany je stejně riziková forma sexu jako jiný typ pohlavního styku. Líbáním, pokud nedojde ke krvavému zranění v ústech , by se člověk nakazit neměl.  Co se týká orálního sexu, tak je zde riziko přenosu kapavky, chlamýdií, syfilis i HIV.  Ovšem první příznaky těchto nemocí se projevují nejdříve 14dní od přenosu, takže Vámi popisované obtíže (bolesti hlavy, obtížné dýchání) bych připisoval spíše nastydnutí či prvním projevům virozy, chřipky.
 V každém případě ale raději t.č. neprovozujte sex bez kondomu a 14dní od rizikového orálního sexu si zajděte na vyšetření ohledně testů na chlamýdie a kapavku, u těchto chorob je 14denní inkubační doba, na venerologickou ambulanci. Před výtěrem z dutiny ústní nepijte, nekuřte, nejezte.
 
S pozdravem MUDR. Přemysl Procházka   


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.