Share |

Venerologická poradna: Co když máte kapavku, ale nevíte o ní?

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 

Vážený pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda se genitální bradavice (kondylomata) u mužů léčí také Podophilliny tinkturou 10 %.
Velice děkuji za odpověď.
S pozdravem,
K.M.
 
 
Vážená mladá paní,
kondylomata jako projev HPV infekce spadají do typu low risk papilomavirové infekce, která je velmi infekční a rychle se šíří, ale není riziková pro vznik rakoviny děložního čípku či eventuálně rakoviny penisu. Léčba se řídí lokalitou nálezu, velikosti bradaviček a množstvím bradaviček. Podophylin patří mezi časté konzervativní prostředky používané k léčbě kondylomat. Ale rozhodnutí o způsobu léčby (je možný i způsob terapie chirurgický, mražením tekutým dusíkem či konzervativně preparátem Aldarou či flourouracilem) je vždy na ošetřujícím lékaři. V každém případě do plného vyléčení partnera je důležité dodržení zákazu sexu stejně tak jako gynekologické vyšetření k vyloučení současného partnerského nálezu HPV infekce, protože sexuální přenos infekce je dominantní.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
nedávno jsem se dozvěděla, že mám kapavku. Ještě na podzim jsem byla na gynekologii na preventivní prohlídce a žádný problém ze stěrů nevzešel. Už rok mám stálého partnera. Oba už jsem navštívili kožního lékaře, partner byl na stěrech teprve včera, takže zatím nevíme, jak mu dopadly. Podle slov kožní lékařky se zkrátka podvádíme, žádný jiný způsob, jak by se kapavka dala chytit, nezmínila. Kdybych ještě na podzim nebyla na stěrech na gynekologii, myslela bych si, že bych kapavku mohla mít ještě od bývalého partnera, nebo můj přítel od bývalé partnerky. Svému partnerovi věřím, a tak i přesto, co nám řekla kožní lékařka, nevěřím, že by za dobu, co jsme spolu, měl pohlavní styk s někým jiným. Můj dotaz tedy zní, jestli je skutečně pravda, že se kapavka dá chytit jen pohlavním stykem nebo existuje i jiná možnost, jak k ní přijít. Oba jsme z toho totiž docela zmateni. Příznaky nemáme žádné.
Děkuji.
 
 
Vážená mladá paní,
děkuji za dotaz, který Vás jistě trápí a zkusím Vám co nejlépe odpovědět. Kapavka je způsobená gonokokem, který je velmi citlivý na teplo a světlo a v podstatě při pokojové teplotě velmi rychle přestává být infekční, respektivě do několika minut hyne. To znamená, že možnost přenosu jinak než pohlavním stykem je velmi vyjímečná až raritní.. Muselo by dojít ke kontaktu genitálu s infikovaným materiálem (spermatem, vaginálním sekretem) do několika sekund od potřísnění ručníku či záchodového prkénka... sama uznáte, že to by musela být velká smůla a navíc by se dotyčný nově nakažený musel hodně snažit, aby se mu povedlo dostat infeční materiál do ohrožených partií. Ale vysvětlení Vašeho nálezu může být někde jinde. Při běžné preventivní gynekologické prohlídce se v žádném případě neprovádí stěry na gonokultivaci - tedy na zjištění infekce kapavkou. A kapavka u ženy může být opravdu bezpříznaková, zejména pokud je infekce staršího data. Takže klidně může být původcem Váš minulý partner. Ale pro úplnost připomenu, že kapavka je přenosná i orálním sexem a v této lokalitě může být také zcela bezpříznaková. Ale nechci Vám dávat brouka do hlavy, to už je jen na doplnění.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.