Share |

Venerologická poradna: Papilomaviry chytnete při masáži konečníku

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
měl bych na vás následujicí dotaz a prosím vás o radu. Asi před 1-2 měsíci se mi u konečníku objevil malý vřídek či bradavice, během této doby se jejich počet zvětšil asi na 5-6. Kožní lékařka mi řekla, že se jedná o kondylomata, zmrazila mi to dusíkem a poslala mne domů. Prý se jedná o infekční nákazu viru, který má většina populace a mohl jsem ho dostat v bazénu, sauně, vířivce atd. Prý se nedá léčit, ale musím posilovat imunitu a mám přijít na kontrolu.
 
Pak jsem si na internetu přečetl, že se jedná o pohlavní chorobu způsobenou virem HPV, který prý máme skoro všichni, ale který může být dost nebezpečný, v některých případech, navíc přenosnou pohlavním stykem, převážně, někde píší výhradně. Jsem z toho teď špatný, nevím jak jsem k tomu přišel a hlavně co dál.
 
Nikdy jsem manželce nevěrný nebyl, jí také velmi věřím, jedinou variantu opravdu vidím v přenosu někde v bazénu, šatně, toaletě nebo během masáže např. v oblasti konečníku? Také nevím co dál, jak se bránit, abych nákazu nešířil, byť se obávám, že jsem manželku již mohl nakazit. Navíc je v 10 týdnu těhotenství a někde dost děsí možnými komplikacemi při porodu. Chodí na pravidelné prohlídky na gynekologii a zatím asi žádné projevy nemá. Zatím jsem se jí nesvěřil, byt vím, že mne to čeká.
 
Prosím o odpovědi a mockrát děkuji.
RK
 
 
Vážený pane,
děkuji za dotaz, zkusím na něj dostatečně odpovědět. Papilomaviry způsobující virové akantomy tedy condylomata acuminata se přenášejí primárně přímým sexuálním kontaktem a dále, což je nejspíše Váš případ, i kontaktem při masáži konečníku či eventuálně v sauně či ve vířivce. Tento způsob přenosu je ale méně častý. Spíše se však nabízí otázka, zda opravdu Váše nález byl projev virových bradavic, protože povětšinou při jednorázové aplikaci tektuého dusíku nedojde k plnému odloučení těchto bradavic. Jsou dost odolné a není výjimkou nutnost opakovaného mražení. Mohlo se jednat o zcela neinfekční takzvané dermatofibromy - kožní výrůstky vznikající v místě tření vlhké kůže, a tou oblast konečníku bezesporu je. V každém případě si stimulujte imunitní aparát například dlouhodobým užíváním Hlívy ústřičné nebo Kolostra. Oba tyto preparáty obsahují imunoglukany, které vychytávají volné radikály. Manželce není třeba v současné době, když nemáte žádné projevy, nic vyprávět, infekční pro ní v žádném případě nejste.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.