Share |

Venerologická poradna: Orální styk, nebo uspokojení rukou?

Již staří Římané... tohle se našlo v Pompejích / foto jk

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, před 10 dny jsem měl orální styk /já-ji/. Podle testu Mirates má tato žena syfilis. Doposud žádné příznaky nemám na jazyku ani rtech. Test mi ukazuje zatím negativní výsledek. Jak mám postupovat dál. Lze v těchto počátcích docházet na penicilín ambulantně.
Děkuji za odpověď. Z.
 
Dobrý den, mladý pane,
určitě je třeba brát informaci ohledně infekční partnerky vážně, i přes to, že diagnostika syfilis takzvanými rychlotesty - a mezi ně Vámi uvedený test Mirates patří, není příliš spolehlivá a je ovlivněna mnoha různými faktory. Ideální bude, když se dostavíte na specializovanou venerologickou poradnu, kde se poradíte se lékařem a domluvíte termín odběru krve na serologické vyšetření specifických i nespecifických protilátek na syfilis. Musí se zohlednit inkubační doba - tedy doba od možné nákazy. Protilátky se při nákaze touto infekcí tvoří nejdříve 4 až 6 týden po vniknutí do organismu a stejně tak přibližně po této době se objevuje první stadium této nemoci - takzvaný tvrdý vřed. Ve Vašem případě dle typu sexuálního kontaktu, by tomu mělo být na rtech, na jazyku či kdekoliv v dutině ústní. Ale vše je opět ovlivněno mnoha faktory - například stavem Vašeho imunitního aparátu, užíváním antibiotik v posledním období. Preventivní léčba bez prokázání diagnozy nemá smysl a neprovádí se.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
měl bych dotaz na přenos pohlavních chorob. Je možné se nakazit, když mi partnerka poskytne uspokojení rukou? Nedotýká se svých genitálií, jen mých, max. jí líbám na prsa.
 
Vážený mladý muži,
na Vaší otázku je snadná odpověď - záleží, zda partnerka při Vám prováděné masturbaci měla prsty vlhké od poševního sekretu či zda na nich měla nějaké oděrky či záděrky a či při masturbaci došlo k nějakému poranění Vašeho penisu. Pokud tomu tak nebylo, tak byste se neměl znepokojovat. Líbáním jejich naděr byste se také neměl nakazit, pokud jste nebyl příliš vášnivý a nezpůsobil jí krvavé šrámy, kterými byste se eventuálně mohl nakazit... Ale to jste si asi ohlídal...

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.