Share |

Venerologická poradna: HPV typu low risk, herpes a slabá imunita

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
na poslední návštěvě u gynekologa mi braly stěry z děložního hrdla a když jsem volala pro výsledky, bylo mi sděleno, že jsou neuspokojivé. Ale sestra mě uklidnila tím, že mohlo dojít ke špatně odebranému vzorku, přišla jsem na stejný zákrok po půl roce, jak mi doporučila. Výsledky podle ní byly v pořádku, přesto mám chodit každý půl rok na
kontrolu. V září jsem měla nechráněný sex v Turecku a v lednu se mi objevily 3 maličké bradavice v okolí konečníku, byla jsem u gynekologa a upozornila ho na to, on se jen podíval a konstatoval, že to nic není. V té době jsem se začala stýkat s mým novým přítelem a měla jsem o něj strach, že ho mohu nakazit a na internetu jsem zjistila, o co se jedná. Navštívila jsem jinou gynekoložku, jež se s mým doktorem střídá v jedné ordinaci, tak měla přístup k mé kartě a tam bylo jasně napsáno, že vir PM už mám v sobě alespoň rok. Takže můj dotaz na Vás - myslíte si, že je normální, že mě neinformovali, že jsem nakažená virem? Další otázka, mohla jsem svého přítele nakazit? Než jsem totiž všechno
zjistila a došlo mi, o co jde už jsem měla s přítelem styk. Doktorka mi doporučila koupit si přípravek Indonal je na 3 měsíce, ale já jsem jej užívala jen měsíc a to v dubnu, a pak jsem přestala, protože jsem byla v Egyptě a tam jsem měla zažívací potíže a když jsem se vrátila domů nějak jsem na přípravek zapoměla, ale už jej opět pravidelně užívám asi
týden a doberu jej do konce, ale zatím se stav nezlepšil. Přítel zatím nemá žádné příznaky. Začátkem dubna jsem s ním měla první styk a já zatím raději mlčím, ale mám opravdu obavy. Děkuji za Váš čas pro případnou odpověď.
 
Dobrý den, vážená mladá paní,
o jaký problém se jedná, můžu soudit jen z Vašeho sdělení, protože jsem Vás neviděl. Nejspíše dle popisu se opravdu jedná o výsev lidských papilomavirů HPV typu low risk, které se klinicky manifestují jako condylomata accuminata. Objevují se v místech vlhké zapářky, jako jsou genitálie i konečník a přenáší se přímým sexuálním kontaktem s infekčním partnerem. Tento typ viru by neměl způsobovat dysplastické změny na děložním čípku, ale nevylučuje i nález druhého typu tzv. high risk, který se neprojevuje bradavičkami, ale je zodpovědný za možnou prekancerosu na děložním čípku. Berte to ode mne, ale prosím, jako obecnou informaci, neznám Vaší dokumentaci, takže nemůžu posuzovat blíže Váš nález. Přenos bradaviček z konečníku na partnera by byl možný jen análním sexem či oroanálním sexem, takže byste se nemusela bát přenosu na partnera, pokud tyto praktiky nebudte provádět. Přípravek Indonal je podpůrný lék, který zvýšením imunity, podporuje regresi až vymizení papilomavirů v organismu, takže částečně může pomoci v léčbě. Ale nejlepším řešením by bylo radikální odstranění bradaviček kryalizací (mražením tekutým dusíkem) či chirurgicky. A to spíše na kožní ambulanci než na gynekologii. Ohledně výsledků cytologického vyšetření děložního hrdla by bylo nejlépe se na vše zeptat své gynekoložky, aby Vám vše vysvětlila a zároveň uklidnila.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
cca před rokem se mi na dovolené v Chorvatsku udělala na hýždích bolestivá vyrážka. Od té doby se mi vytvoří skoro pravidelně pár dnů před menstruací, ale v menší míře na podobném místě. Je to hodně nepříjemné. Jsou to nejdříve boule, které bolí na dotek. Nevím zda-li to nějak souvisí, ale většinou mám k tomu ještě zácpu a pocit celkově špatného zažívání. Byla jsem u dvou kožních lékařů a zkoušeli masti (primafucor - asi nejsem si úplně jistá názvem - vždy zabral a zmenšil příznaky bolest svědění), ale mám dojem že vyléčené to není, jen potlačené. Poradíte prosím, co by to mohlo být a co s tím dělat, abych se toho úplně zbavila? Děkuji vám za odpověď. D.
 
Dobrý den, vážená mladá paní,
děkuji za dotaz i názorné foto. Náhodou podle tohoto fota je celkem dobře rozpoznatelné, jaký problém Vás trápí. Jedná se o progenitální herpes, je to virová infekce, která se velmi často vyskytuje na hýždích. Výsev je vždy v souvislosti s oslabenou imunitou i hormonální dysbalancí, například se velmi často objeví před menses. Bývá doprovázen celkovou únavností, nevůlí, někdy i gastrointestinálními obtížemi, tak jak sama popisujete. Léčba je účinná vždy při novém výsevu či těsně před novým výsevem, tedy v době, kdy se jen pociťují subjektivní obtíže. Léčení je nejlépe provádět na kožní či venerologické ambulanci celkově podávanými léky proti této virové infekci, tedy antivirotiky v tabletové formě. Při recidivách se podávají tyto ainvirotika v menší dávce dlouhodobě až po dobu 6 měsíců. Zaroveň je dobré užívat léky na podporu imunity, například Hlívu ústřičnou.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka  
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.