Share |

Venerologická poradna: 5 pravd o chlamydiích. Sex s prostitutkou.

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem měl chráněný pohlavní styk s prostitutkou, se kterou jsem neměl orální sex ani líbání, jen jsem ji uspokojoval prsty. Problém je v tom, že sem od těch prstů měl ohmataný obal od kondomu, který jsem pak otevíral ústy. Mám strach, jestli se nemohla nějaká pohlavní choroba přenést z její vagíny přes moje ruce do mých úst. V případě, že ano, kdy by se něco projevilo? Moc se omlouvám za trochu paranoidní dotaz.
Děkuji za odpověď
 
Vážený pane,
asi nebudu daleko od pravdy, když si dovolím tvrdit, že po bitvě je každý generál. Asi až dodatečně jste si uvědomil, že si člověk mohl hlídat ruce a nemusel řešit eventuální riziko. Pokud byste si umyl ruce, tak si tady nemáme o čem psát... na druhou stranu všechny parazité a bakterie způsobující sexuálně přenosné choroby jsou povětšinou velice citlivé na teplo a světlo a povětšinou na pokojové teplotě velice rychle uhynou. Přesto, abyste měl klid na duši, vyčkejte 14 dní od popisovaného rizikového styku a vydejte se na specializované venerologické pracoviště. Před vyšetřením si nečistěte zuby, nejezte a nepijte a nekuřte. Domluvte se na výtěru z dutiny ústní na kapavku a chlamýdie. A ani nemusíte čekat, zda začnete pociťovat škrábání v krku či bolestivost spojenou s chrapotem, což mohou být příznaky počínající kapavčité infekce v krku...
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
má nová známost mi včera stimulovala klitoris, k sexu nikdy unás nedocházelo, zdálo se mi to divné. Pak mi řekl, že má chlamydie, že ještě musí dobrat 4 prášky ATB. Na netu jsem pak četla, že se tahle nemoc šíří i dotykem. Co když si neumyl ruce po záchodě a přenesl to i na mě? Je to možné? Děkuji za odpověď.
S pozdravem,
K.
 
Vážená slečno,
děkuji za Váš dotaz, podobné otázky jsem již zodpovídal. Přenos chlamýdiové infekce je možný opravdu jen přímým kontaktem genitálií s vnímavou tkání. Na kůži prstů nejsou vnímavé receptory pro uchycení chlamýdiové infekce a tedy se nemusíte bát nákazy. V každém případě, dokud nebude partner po zaléčení chlamýdiové infekce na kontrolních testech negativní, nemějte spolu vaginální sex ani s kondomem a ani neprovozujte orální či anální typ sexu.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
byla jsem na Vaší klinice léčena s chlamýdií trachomatis. Byla mi zjištěna na můj preventivní popud zajít na vyšetření. Partner byl rovněž přeléčen a oba jsme měli výsledky negativní. Přes to mě neustále tíží několik dotazů na Vás.
1. Dočetla jsem se v jedné z Vašich odpovědí, že urogenitální chlamýdie se líbáním nepřenáší (což mi bylo vlastně i potvrzeno během naší partnerské léčby). Jen z teoretického hlediska by mě zajímalo, z jakého důvodu to tak není? Přemýšlela jsem o tom, vzhledem k tomu, že tento druh chlamýdií se přenáší orálním sexem oboustranně (tedy i slinami nakaženého na genitál zdravého člověka). Je tedy nějaký rozdíl ve sliznicích a jejich buňkách, jistě ano?
2. Jediný zdroj od kterého jsem tyto bakterie mohla získat mi tvrdí, že je negativní. Je to možné? Byl na výtěru močové trubice na urologii.
3. Pozná se ze vzorku moči, jak dlouho jsem v sobě tyto bakterie přibližně mohla mít? Měsíc před tím, než jsem byla u Vás na klinice, jsem byla na gynekologickém vyšetření a vše bylo v pořádku, žádné záněty a s tím související to, že jsem neměla žádné problémy. Přítele pobolívala močová trubice pouze, jinak urologické vyšetření naprosto v pořádku.
4. Je pravda, že chlamýdie trachomatis žije mimo hostitelskou buňku cca maximálně 10 sekund? (Jsem zmatena, na internetu lze nalézt dokonce i přenos kapénkovou cestou nebo dotykem). Pokud je to pravda, jak tyto bakterie vydrží ve vzorku moči po několik dní před jejím rozborem na klinikách?
5. Poslední dotaz: neměla bych dojít ještě pro jistotu na jeden kontrolní výtěr na gynekologii nebo k Vám na kliniku?
Děkuji Vám moc za Vaši vřelost a odpovědi na otázky, které možná nejsou příliš odborné, nýbrž zmatené. Bohužel, mám neustálý strach z toho, že se mi toto onemocnění vrátí a zřejmě "bludy" internetu k tomu přispívají. Já mám pak strach někoho políbit i k narozeninám s přáním všeho nejlepší nebo pít po někom ze stejné lahve.
 
Vážená slečno,
děkuji za velice detialní dotazy ohledně chlamýdiové infekce. Pokusím se na ně odpovědět:

Chlamýdiová urogenitální infekce je způsobená parazitem Chlamydia trachomatis typu D-K. A má specifický růstový cyklus, který je odlišný od všech mikroorganismů. V průběhu tohoto růstového cyklu se mění z infekčního elementárního tělíska, kdy napadá hostitele - tedy organismus pacienta, na metabolicky aktivní neinfekční tělísko, které přežívá ve vnímavých buňkách hostitele. A právě jen některé tkáně mají vnímavé receptory pro infekční tělísko chlamýdií a jen některými sekrety je možné infekční tělíska transportovat. A při orálním sexu se přenos chlamýdií neděje ani tak slinami, jakož to přímým kontaktem genitálu s citlivou sliznicí hltanu až hrtanu partnera či partnerky. Zda byl Váš partner správně vyšetřen na urologii, na to může spíše odpovědět urolog, který vyšetření provedl. Záleží na typu vyšetření a správném odběru materiálu. Dále zde hrají roli i další faktory, například užívaná antibiotika před odběrem mohou zkreslit výsledky vyšetření. Vždy se snažíme, aby oba partneři byli vyšetřeni v jedné ambulanci se stejnou laboratorní technikou. Ze vzorku moči nelze zjistit stáří infekce v organismu. Toto vyšetření  je kvalitativního charakteru, řekne tedy ano či ne. Pokud jste před měsícem byla vyšetřena gynekologem s negativním nálezem, potom se nabízí otázka "Vyšetřoval Vás i na chlamýdiovou infekci?" :-).
Jak jsem již zmiňoval, při přenosu infekce je významný faktor přítomnosti citlivé hostitelské tkáně i přítomnosti výskytu infekčního typu takzvaného elementárního tělíska. Přenos je tedy jen přímým kontaktem genitálií s rektální sliznicí nebo respirační sliznicí hltanu a hrtanu či spojivkou. Není pravda, že odebraný materiál se dostane do laboratoře k rozboru až za několik dní. Při standartním transportu ve trasnportních  medií po přechodném uchování v lednici se již během několika hodin hodnotí v laboratorních přístrojích. 
A závěrem Vám chci popřát klidný život bez chlamýdií, neboť Vaše kontrolní vyšetření bylo po přeléčení negativní a není nutné se  zbytečně nervovat... Nemáte důvod, jste zdravá a nikoho svým chováním neohrozíte!'
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.