Share |

Venerologická poradna: Co s condylomaty? Nevěra x Ureaplasma!

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu, už vážně nevím co dělat, byla jsem na gynekologii a řekli mi, že mám condylomata a posílají mě na chirurgii, já se ale dozvěděla, že existuje ještě nějaký krém který stojí 2000-3000. Pacienti ho prý proto nechtějí, ale nevím teď jak se jmenuje, mám panickou hrůzu ze zákroků a to byť malého. Před dvěma dny, jsem měla jeden velký asi tak průměr 1 cm rostlý do špičky a asi 4 další hrozně malý skoro nepatrný, ale po pár hodinách se najednou všechny zvětšily skoro na tu samou délku toho jednoho. Od gynekologa vím, že prý jsou jen zevní a vevnitř nic není, protože jsem se bála, že se to rozrůstá strašně rychle, šla jsem na pohotovost, ale tam mi samozřejmě nepomohli, prý to není v ohrožení života, ale já se bojím, protože mi nikdo nezahájil léčbu a hned mě poslaly na chirurgii. Ale ten zákrok mám mít až ve středu 7. 5. Do té doby se bojím, že toho bude mnohem více, na což jsem byla upozorněna. Můj dotaz zní - ta mastička se prý předepisuje jen na venerologii, jelikož je to pohlavní nemoc, ale nebude pozdě čekat až za několik dní? Nemůže se mi to do té doby rozrůst i dovnitř? A pak už na tu mastičku bude pozdě? A jak si ten recept a kde obstarat? Děkuji předem za informace.
S pozdravem,
Zdenka
 
 
Vážená paní,
předem bych Vás chtěl uklidnit. V žádném případě nejste v ohrožení života ani se nemusíte bát nebezpečí z prodlení. Kondylomata accuminata jsou projevem HPV infekce takzvaného low risk typu, který nezpůsobuje rakovinu děložního čípku, ale je pro ní typický rychlý růst a výrazná infekciozita. To vysvětluje, že vám projevy přibývají. S léčbou je to složitější, mastička, o které se zmiňujete se jmenuje Aldara a účinná látka v ní obsažená stimuluje imunitní systém k tvorbě protilátek proti této HPV papilomavirové infekci. Jenže efekt mastičky je až po několikatýdenní aplikaci a záleží na množství bradaviček. Při velkém počtu bradaviček či při velké velikosti je raději vhodný chirurgický zákrok na gynekologickém sálu, kterého se určitě nemusíte obávat, protože ho provede zkušený a šikovný gynekolog, který při krátkém výkonu odstraní veškeré projevy kondylomat. Aldaru opravdu předepisuje pouze venerolog eventuálně kožní lékař. Zatím budtě v klidu, nemějte sex a kupte si v lékárně preparáty na zvýšení imunity, například Hlívu ústřičnou a dlouhodobě jí užívejte.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
s manželkou jsme spolu víc než 6 let. Letos počátkem února byla přeléčena Dalacine, pro gynekologický zánět, pak byl "klid" a před několika dny vyšlo najevo, že se v průběhu března a dubna několikrát tajně sešla s jedním pánem (taky ženat). Mám podezření na nevěru. Nechali jsme se oba vyšetřit na STD (PCR metoda). Můj test je negativní. U ní se našlo Ureaplasma. Jaká je podle Vás pravděpodobnost nevěry v tomto případě? (Četl jsem, že Ureaplasma je "běžná" infekce, ale taky si myslím, že bych ji po 6 letech intimního života asi měl taky plus po přeléčení Dalacinem by ji asi stejně neměla, co myslíte?).
Mockrát předem děkuji za Váš názor.
RK
 
 
Vážený pane,
děkuji za Vaší otázku. Ureaplasmatová infekce je celkem běžná gynekologická infekce, která může být asymptomatická, to znamená bezpříznaková, anebo se projevuje jen občasným výtokem, kterému žena nevěnuje pozornost. Dalacin není však zcela citlivé antibiotikum na tuto infekci, zejména však není vždy 100% přenos při každém pohlavním styku, záleží na vnímavosti jedince - na jeho imunokompetenci - tedy připravenosti imunitního aparátu odrážet infekce. Pokud jste při vyšetření na sexuálně přenosné nemoci byl negativní, berte to jako svoje plus, samozřejmě do vyléčení partnerky se vyvarujte společného sexu včetně orálního sexu a ohledně prokázání něvery bych tento důkaz bral jen velice s rezervou. Snažte to brát s nadhledem a pokud se nález nebude opakovat, tak jak radí odborník přes vztahy, "po ničem nepátrejte". Mějte se hezky.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.