Share |

Venerologická poradna: Soulož mezi prsa, kapavka a pusa na rty

foto: Roshan Nikam

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den, pane doktore,
mám na Vás dotaz ohledně kapavky. Přítel měl výtok z močové trubice, při močení ho to pálilo a řezalo, po návštěvě urologie ho poslali na vyšetření na venerologii, kapavka se neprokázala, prý se jednalo o jinou bakterii, dostal antibiotika. Mě udělali první test na kapavku - negativní, ale druhý test vyšel pozitivně. Nyní užívám antibiotika a partner čeká na výsledky po antibiotikách. S partnerem jsme spolu 3 roky a jsme si věrní, jak je tedy možné, že mám kapavku? Když pohlavní styk mám právě jen se svým partnerem, u kterého se neprokázala. Jak jinak se tedy dá kapavka přenést? Je možné, že z veřejných záchodů? A mohu po dobu léčby navštěvovat koupaliště, či jiná podobná místa?
Předem děkuji za odpověď,
K.
 
Dobrý den, vážená mladá paní,
nn ten problém, který mi popisujete, může být trošinku složitejší než na první pohled vypadá. Kapavka se přenáší opravdu jenom sexem, pro výraznou citlivost gonokoka (bakterie způsobující kapavku) na zevní prostředí, takže ze záchodu se kapavka opravdu nechytne. Ale přenos může být orálním i análním sexem a při negativním výsledku, je potřeba vyšetření raději ještě s odstupem 14 dní zopakovat. Výsledek vyšetření může být ovlivněn mnoha faktory - například užíváním antibiotik v posledních 14 dnech před vyšetřením a je nutné provést i výtěry z krku bez vyčištění zubů. V současné době je však pro Vás důležité, abyste byla po léčbě antibiotiky 100% zdravá, což se potvrdí až třemi po sobě jdoucími odběry - výtěry z pochvy a raději i z krku, eventuálně z konečníku. Záleží na typu prováděneného sexu. Raději do plného vyléčení veřejná koupaliště nenavštěvujte a hlavně nemějte sex, což Vám jistě i Váš venerolog vysvětlil. Doufám, že vše bude v pohodě.

S pozdravem,
MUDR. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
dívka mi prováděla pouze orální sex, vše s kondomem, nakonec po malé pauze jsem udělal tzv. soulož mezi její prsa, pořád s kondomem, bohužel při jednom pohybu se mi kondom sesmeknul, hned jsem to uviděl a nasadil nový, ale můj penis se zřejmě dostal do kontaktu se zbytkem slin partnerky z kondomu. Mohl jsem se nakazit takto kapavkou nebo syfilisem? Dle poradny se HIV obávat nemusím, navíc Vy sám jste psal, že slinami se žádné STD nepřenáší a původci na vnějším prostředí rychle uhynou, přesto jsem z toho velmi ve stresu, mám kolem sebe rodinu a děti a nechci je ohrozit. Existuje nějaké riziko a mám se jít nechat testovat? Díky moc za odpověď.
 
Vážený mladý pane,
myslím, že se již budu opakovat, protože na tento dotaz jsem opravdu odpovídal. Přenos kapavky ze slin není možný, gonokok na světle a pokojové teplotě velice rychle uhyne. Riziko přenosu syfilis, pokud partnerka neměla v dutině ústní projev primárního stadia, tedy takzvaný tvrdý vřed, je minimální. Pro 100%  jistotu byste se musel nechat testovat na syfilis tři měsíce od rizikového kontaktu.

S pozdravem,
MUDr.Přemysl Procházka 
 
 
Dobrý den,
16. 6. v pondělí jsem dostala pusu na rty k narozeninám od známého. On na rtech nic neměl. A já jsem teď někde četla, že syfilis se může přenést i polibkem... ale toto byla jen kamarádská pusa na rty. A tak se chci zeptat, jestli se mám bát? A po 9 dnech se mi pod rtem zvenku udělal pupínek, vymáčkla jsem z něho něco jako z akné a rozškrábla jsem si to a udělal se stroupek a za 4 dny se zhojil.... Tak se neprojevuje ten tvrdý vřed? Hrozně se bojím. Dřív jsem si normálně k narozeninám dávala pusu na rty, ale teď abych se bála. Prosím o vysvětlení a zklidnění. Moc děkuji.
 
Vážená slečno,
syfilis je systémové onemocnění, které je sice velmi nakažlivé, ale k nákaze jsou nutné určité předpoklady. Především provádět nechráněnný sex, což nebyl Váš případ. A nebo se nakazit při líbání s partnerem, který má na rtech či v dutině ústní i na jazyku takzvaný projev primárního stadia "tvrdý vřed". Ten se projevuje minimálně vřídkem či strupem s navalitým okrajem a vytváří se od okamžku nákazy až 3 týden. Pokud nic takového partner na rtech ani v ústech neměl, tak se opravdu nemusíte bát. Ten Vámi popisovaný projev bude nejspíše drobný furunkl z horka po zapocení a hojí se většinou spontánně. Pokud se vytvoří opět, tak se neškrábějte a vydejte se raději za kožním lékařem...

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
foto: Roshan Nikam
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.