Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XV.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 15. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE..

Chtěl bych se zeptat na problematiku přenosu vaginalniho oparu. 
Je mi známo, že se jedna o a pohlavně přenositelnou nemoc, též vím, že se dá přenést při orálním sexu a velmi zřídka, použitím stejného ručníku nebo spodního prádla. Ovšem vždy musí byt vir herpes simplex typu 2 v sekretech, protože bez sekretu není odolný. Proto u mě vzniká dotaz, jestli je nějaká šance nakazit se tímto onemocněním např.: na záchodě, v sauně nebo ve vířivce? Taky se chci zeptat na inkubační dobu, protože v různých zdrojích se uvádí jiné udaje např. 2 až 7 dní nebo též jsem četl 3 až 26 dní. Proto prosím o nějaký vědecký přesnější údaj.

 

S herpetickým virem -HSV 1+2, který se klinicky projevuje nejčastěji jako genitální opar nebo opar na rtu, se senzibilizovaný jedinec prvně setká zcela náhodně - kapénkovou cestou a tato primární infekce může v raném dětství být  bezpříznaková. Následně při oslabené imunitě , způsobené mnoha faktory (stresem, fyzickou námahou, infekčním jiným onemocněním, užíváním kortikoidů či jiných léků snižujících imunitu ) může dojít k aktivaci viru uloženého ve spinálních gangliích v okolí míchy a  klinického vyjádření infekce vznikem samotného oparu. Samozřejmě je také možnost přenosu při samotném sexu, kdy partner či partnerka má na genitáliích či v oblasti úst klinické projevy oparu, v tomto případě je riziko přenosu a vzniku oparu velmi velké a  k rozvoji dochází maximálně do 3dní. Přenos nepohlavní cestou, Vámi uváděnými způsoby, připadají v úvahu pouze u imunodeficientních jedinců ( s výrazně sníženou imunitou, například HIV pozitivní) , jedná se o výjímečné případy, statistiky v tomto případě nejsou validní.

S pozdravem MUDr. Procházka

 

 

 

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně syfilis. 5 týdnů po styku jsem byla na krevních testech a výsledek byl negativní. Zajímalo by mě ale, zda to můžu považovat za dostatečně spolehlivé, či nikoliv. Žádný vřed jsem nespozorovala, nyní už je to 4 měsíce od rizika. Před týdnem mě ale trošku škrábalo v krku - bez teplot a asi 14 dnů už se mi po koupeli dělají takové červené ne vyloženě pupínky, jenom taková kolečka, která zmizí. Jsou na šlapce z vrchní strany. Jinak nic zvláštního nepozoruji. Mám si zajít ještě na jedny testy? A v případě pozitivity musím být hospitalizována v nemocnici? Nebo se mužu léčit doma a do nemocnice docházet jen na léčbu?

 

Inkubační doba pro syfilitickou infekci je až 3 měsíce. Takže výsledek testu 5 týdnů od rizika není v žádném případě směrodatný. Vámi popisované kožní eflorescence nejsou typické pro druhé stadium tohoto onemocnění, které je jinak charakteristické kožními projevy. Ale bylo by velmi vhodné, aby jste se nyní, když uplynula doba 4 měsíců od rizika, dostavila na venerologickou ambulanci a nechala si provést testy na syfilis. Výsledky již budou směrodatné  a nebudou se muset opakovat.

Pozitivní nález syfilis ze zákona podléhá povinnosti dispenzarizace, hlášení, léčby a kontrol po léčbě. Léčba se pro možné nežádoucí reakce, které mohou být život ohrožující, musí provádět v nemocnici na lůžkovém kožním oddělení, délka léčby je dána stadiem onemocnění.

 

MUDr. Přemysl Procházka

 

-

 

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.