Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XII.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 12. díl odpovědí na daše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
v krvi mi zjistili následující hladiny IgG protilátek: mycoplasma hominis 32, ureaplasma urealyticum 100. Podle lékařky o nic nejde a nemám se tím zabývat, ráda bych však věděla, co tato hodnota znamená. Podle mého mínění jsem někdy dříve s těmito bakteriemi přišla do styku, nyní žádné obtíže nemám a IgM jsou negativní. Mám nového přítele a před zahájením sexuálního soužití potřebuji vědět, zda jej nemohu nakazit a zda bych se neměla nechat přeléčit? Děkuji.
 
Dobrý den,
Dávám Vám za pravdu, v krvi zjištěné hladiny protilátek IgG mycoplasma hominis 32 a ureaplasma urealyticum 100 ukazují na možné setkání s touto mykoplasmatovou infekcí v minulosti, kterou jste díky svému imunitnímu aparátu nebo užíváním ATB z jiného zdravotního důvodu již překonala a nyní jste zcela neinfekční a nemůžete při pohlavnímn styku svého partnera ohrozit.  Takže není třeba tento nález léčit antibiotiky .
S pozdravem MUDr.P.Procházka
 
Chtěla bych si zeptat na riziko přenosu syfilisu nepohlavní cestou. Koncem září můj (homosexuální kamarád) přišel s tím, že má v genitální a anální olbasti nějaký nehojící se defekt. Asi za 3 dny přišel s tím, že má velmi zvětšenou uzlinu v třísle. Protože byl pátek odpoledne,šel k lékaři až v pondělí, kde byl posléze diagnostikován syfilis.
Vyčetla jsem, že přenost je téměř výhradně pohlavním stykem, ale není vyloučen ani příbory apod. a já s ním pila z jedné lahve s takovým tim sosákem a zrovna jsem si od něj "dala práska" když kouřil. Je možný přenos i touto cestou nebo musí být zrovna přítomny vředy v ústech?
Navíc máme 2 malé děti, tak vymýšlim i varianty, jestli nemohl nějak infikovat třeba je. Ale doufám, že přenos při běžném kontaktu není...
 
 
Přenos syfilis je pohlavní cestou, eventuálně krevní cestou - z otevřené  rány, ale i třeba z ústního koutku, takže by raději bylo vhodné "pro klid na duši" se dostavit do venerologické ambulance k vyšetření protilátek na syfilis. Ale nejspíše se bude jednat o planý poplach.
S pozdravem MUDr. P.Procháztka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.