Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XIV.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 14. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
-
Mám ráda polykání spermatu, co mi hrozí?
Polykání spermatu,neboli felace až do konce může být pro příjímacího velmi příjemným zážitkem, pro provádějící(ho) konec konců také. Má to ovšem jeden velký zdravotní háček. Že již samotná felace i bez vstříknutí spermatu do úst může způsobit přenos pohlavních chorob. Kapavkou a urogenitální chlamýdií počínaje a syfilis či bohužel i HIV konče. Takže pokud se k těmto radovánkám odhodláte s partnerem, o kterém si nejste stoprocentně jistá, tak bez prezervativu ani ránu (vhodné slovo si doplní bystré čtenářky samy) :)
S pozdravem MUDr. P. Procházka
S manželem plánujeme miminko. Můj expřítel, jak jsem se nedávno dověděla, neměl na sexuální styk jen mě a já jsem teď začala mít strach, co když jsem od něj něco mohla chytnout? Testy na HIV po roce od rozchodu byly negativní. Ale teď jsem si říkala, že třeba kdybych měla kapavku nebo syfilis...p oznala bych to na sobě? Nemám žádné příznaky ani jedné z chorob. Jsem 3 roky po rozchodu a tyto 3 roky jsem i se svým manželem.
 

Váš dotaz je velmi zajímavý a chápu Vaše obavy. Budu se Vás snažit uklidnit.  Inkubační doba HIV a syfilis je maximálně 3 měsíce. To znamená, že rok po možném rizikovém styku by v případě nákazy byl Váš test na HIV již stoprocentně pozitivní.
Kapavka je někdy schovaná pod obrazem chronického výtoku spojeného s bolestmi v podbřišku, které jsou podobné bolestem  při menstruaci. Běžně gynekolog testy na kapavku neprovádí.Syflis se v prvním stadiu projevuje nebolestivým vředem na genitálu nebo v ústech či na konečníku spojeným se vznikem zvětšené lymfatické uzliny ve tříslech či na krku. Tyto projevy sami bez léčby zmizí a pacient může být dlouhou dobu bez klinických projevů i když je infekční. Při zjištění gravidity je povinností každého gynekologa provádět u každé budoucí maminky testy na syfilis a se souhlasem i testy na HIV. Ale pro klid duše si můžete zajít na testy na pohlavní choroby do některé specializované venerologické

poradny například v Praze.
 S pozdravem MUDr. P. Procházka 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.