Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky XIII.

Tentokrát o syfilis
ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 13. díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE..
 
Dobrý den, pane doktore,
předem Vám moc děkuji za odpověď, je to pro mě velmi důležité.. Můj problém je tento. Na začátku července jsem měla nechráněný pohlavni styk. 22.9. - 2.10. jsem brala antibiotika Ospen1500 na anginu. 24.10. jsem se nechala testovat na syfilis - výsledek negativní. Další test jsem podstoupila 15.11. - výsledek také negativní. K tomu jsem si ještě udělala domácí test, také negat.
V prvních dvou případech se jednalo jak o testy nespecifické, tak i specifické. Přesto mám z této nemoci obrovský strach a potřebuji vědět, jestli testy mohly být ovlivněny užíváním antibiotik, nebo zda výsledkům můžu 100% důvěřovat. Jsem psychicky na dně, pořád se pozoruji, jestli někde neobjevím nějaké příznaky... Ještě jednou děkuji moc za odpověď a přeji hezký den!!
 
Dobrý den, slečno,
inkubační doba u onemocnění syfilis je tři měsíce, to znamená, že od možné nákazy má organismus tři měsíce na vytvoření protilátek a tám tedy i detekci protilátek v krvi pacienta. Pokud v inkubační době se z různých důvodů užívají antibiotika je vhdoné přičíst přibližně 14dní ke 3 měsícům a tedy dojít si na testy na syfilis s odstupem 3,5 měsíců.
Mělo by se jednat minimálně o jeden specifický test proti antisyfilitickým protilátkám. Pokud jste tedy byla vyšetřena u lékaře 15.11.11 s negativním výsledkem a rizikový sex proběhl počátkem července letošního roku, tak si můžete být jistá, že toto onemocnění nemáte.
S pozdravem MUDr. P.Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.