Share |

Venerologická poradna: odpovědi na vaše otázky VIII.

ilustrační foto Adam Fuchs

Přinášíme 8. díl odpovědí na daše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Mám oděrky na penisu a mám rád anál. Co mám dělat?

Vážený pane,

Pokud preferujete anální sex, používějte k tomu určené  kondomy, které jsou více lubrikované a jsou z tvrzené gumy. Jsou k dostání v sex shopech a zabráníte tak vzniku nepříjemných oděrek a zejména omezíte riziko možné nákazy pohlavní chorobou včetně HIV či syfilis. Pokud Vám přesto kondom nevyhovuje, tak se objednejte na specializované venerologické pracoviště, k vyléčení oděrek i k  vyšetření na možné přenesené klinicky němé pohlavní choroby.

Dobrý den, je mi 19 let a asi mám nějaký kožní problém s penisem. Bojím se s tím jít k lékaři, tak zasílám dotaz formou e-mailu. Pokožku na žaludu nemám hladkou, jako to bývá. Je spíše taková vrásčitá, divně to vypadá. Zasílám v příloze foto a prosím o radu.

Děkuji za dotaz i za obrázek. Mohu Vás uklidnit, že dle prostudování Vašeho penisu na přiloženém fotu se nejedná se o patologický nález. Určitá vrásčitost povrchu sliznice penisu je dána tím, že penis je tvořen topořivými tělesy, které mění při erekci svůj objem díky naplnění krví. Tato takzvaná vrásčitost sliznice penisu je fyziologická záležitost a vyskytuje se u více jak poloviny mužské  populace.

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.