Share |

VARY blog ::: Den šestý - filmy, co budou brzy v kinech

foto z filmu Jeune et Jolie / zdroj kviff

Dnes vám píšu tipy na filmy, který byly uvedený v letošnim programu, a vy je nemůžete vidět, protože se spíš válíte u vody (což je naprosto pochopitelný) a nebo z pracovních či jiných důvodů nemůžete dorazit do Varů. Tyhle filmy budou brzy v kinech nebo na DVD díky český distribuci.
 
Především se můžete těšit na poctivou francouzskou filmařinu od Francoise Ozona. Jeho poslední snímek Jeune et Jolie (Jen 17), půjde do distribuce až na začátku září. Ve Varech ale bude ještě jedna projekce v sobotu.
Nebo v rámci ozvěn festivalu (Šary Vary v kinech Světozor a Aero) bude promítán 10.7. v kině Aero. O co jde? Isabelle je sedmnáctiletá studentka literatury na Sorboně. Na prázdninách v jižní Francii (kam odjíždí každý srpen skoro celá Paříž) proběhne její první sexuální zkušenost. Po návratu do Paříže se ale začne scházet za peníze se staršími muži. Ozon citlivě natočil příběh o problému, který je rozšířený po celém světě a to o studentkách, které si přivydělávají jako luxusní společnice a jejich rodiny o ničem neví. Víc neřeknu, protože bych se snadno dostal do spoileru. Ozonově novému snímku nechybí krása, elegance, ale i humor. Je to hodně francouzský.
 
Důkazem, že karlovarský festival není jen o psychologických dramatech, je sekce „Půlnoční filmy“, o které už jsem pár vět psal. Divácky úspěšné půlnoční projekce mají vždy skvělou a uvolněnou atmosféru. Při úvodních titulcích slyšíte jedno otvírání plechovky za druhou. Smích přichází ve chvílích, i když ve filmu není nic vtipného a celá událost je spíš „cinepárty“. Jeden z filmů v rámci této sekce, který je v distribuci už od jara, je i nové akční sci-fi Dredd režiséra Peta Travise. Děj se odehrává jak jinak než  v USA. Lidstvo začne být závislé na nové droze, ale nastupujou děsně vážní soudci, který smrděj z plátna a zavání to mj. i třetí říší. Přílišná vážnost. Megalomanská hudba. Zbraně. Všechno co v tom filmu má být, působí ve výsledku dost humorně. 
Sumasumárum dva odlišné filmy. Jeden je klasickej artovej, kterej si vychutnáte v Aeru a pak si dáte venku skleničku vína. U druhýho si chcete dát popcorn a užít si ho s kámošema.
 
Další filmy, které jdou do distribuce jsou např. americký film Fruitvale Station, halucinogenní Futurologický kongres, životopisný Liberace!, drama Omar nebo Sorrentiniho Velká nádhera.
 
text by Pierre Urban

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.