Share |

VARY blog aka Psaní z festivalových lázní ::: Den druhý

foto autor

Festival probíhá druhým dnem a první víkend je vždy nejnavštěvovanější. Nechci ale nikoho odrazovat. Když pendlujete z filmu na film a stíháte tak maximálně bagetu, kterou ještě dojídáte v sále před projekcí, tak vám můžou být plný Vary lidí uplně jedno.
 
Co vás tady na festivalu zaručeně dostane do stavu „proti šedi“ je vzpomínka na zahraníčí. Je docela jedno, na jaké místo. Berlín, Paříž, Londýn, Skandinávie. Člověka nadchne mnoho věcí z toho, jak to tam funguje. Usměvavý lidí, vlídní a milí. Všude cyklostezky. Podpora kultury atd. Vary jsou sice stále v ČR (i když už delší dobu to tak uplně nevypadá. To už se ale dostáváme zase jinam. ). Můžete tu ovšem vidět filmy ze všech koutů země; filmy ale nejsou jediná věc, která vás dostane do kontakttu se světem. Co považuju za výraznou část doprovodného programu, jsou tzn. Kviff Talks. Pokecat si tady můžete klidně Michelem Gondrym, Vojtěchem Jasným, Oliverem Stonem - a nebo s Borderline Films. To je produkční skupina z Brooklynu. Letos slaví 10 let od založení a za tuto dobu si získali velký obdiv na mezinárodní scéně v oblasti nezávislých filmů. Bordeline Films založili tři chlapíci: Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond. Postupně se střídají v profesích scenárista, režisér a producent. Několik jejich snímků můžete vidět v rámci sekce Borderline Films: První desetiletí. Na programu ale v rámci této sekce nebudou jen snímky z dílny respektovaných filmařů, ale i tzv. „Carte Blanche“. To v tomhle případě znamená, že se promítnou i filmy, jež ovlivnily tvorbu právě této skupiny. Mezi ně patří např. Film Michaela Hanekeho Kód neznámý, Polanskiho klasika Rosemary má děťátko nebo norská Repríza Joachima Triera, který za tento film získal v roce 2006 cenu za režii. Tolik k cizině filmové, povídací i vzpomínkové.
 
 
Jedna rada, pokud hledáte ubytování. Protože všechny hotely jsou plný. Stanové městečko možná taky. Doporučuju Březový háj. Je to trochu dál od centra dění, ale jezdí tam festivalový autobus. Je to ubytovna, kde mají dostatek místa. Takže není problém sehnat pokoj i během festivalu. Pokud vám nevadí společný sprchy a jen chcete přespat v suchu a pod střechou, tak to můžete zkusit. Je tam klid.
 
Zítra se dozvíte, jak se ve Varech vyhnout sociálním dramatům.
 
 
Text by Pierre Urban
Blog Pierre Urbana, který připravuje Karlovarské bublinky - zpravodajství z karlovarského filmového festivalu vysílané na Radiu 1 od 29.6. do 6.7., a to vždy v 11 a v 16 hodin (repríza).

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.