Share |

VARY blog aka Psaní z festivalových lázní ::: Den první

Psaní z festivalových lázní ::: Den první
foto autor

    Dnes startuje 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který potrvá do 6. července. Nepochybně největší filmová událost u nás potěší všechny filmové nadšence i ty, kteří mají potřebu vidět „stars“ a užít si Vary na barech.
 
      Koberec je připraven a dnes přivítá několik filmových hvězd včetně francouzského režiséra Michela Gondryho (Věčný svit neposkvrněné mysli, Nauka o snech atd.), který uvede ve Varech svůj nový film Pěna dní. Bohužel dnešní projekce je jen pro zvané, ale festival přichystal ještě jednu. Ta proběhne v den oficiální distribuce pro ČR na čtvrtek 4.7. v 16:00 v Puppu. V adaptaci slavného francouzského románu Borise Viana, který v mládí četl snad každý francouz si hlavní roli zahráli Romain Duris a Audrey Tautou. Ta měla také přijet do Varů, ale včera odpoledne se musela omluvit.
 
   Kdo si jede v retru, nepochybně ocení dnešní projekci v letním kině muzikální ikony Pomáda, kterou by měl osobně uvést sám Danny Zucco aka John Travolta. Jestli dá „ You`re The One That I Want“, tak co bude následovat po ukázce bude na špunty do uší. Nepochybně bude mít tato projekce skvělou atmosféru. Vstup je volný, tak snad nebude pršet.
 
    Kdo ale pro mě bude opravdu čestnou návštěvou, je režisér a velká osobnost Vojtěch Jasný. Neskutečně moudrý člověk a jeden z hlavních postav „Nové vlny“ v 60. letech natočil zásadní snímky československé kinematografie. Až přijde kocour (1963) nebo Všichni dobří rodáci (1968) a právě rodáky se budou promítat ve velkém sále hotelu Thermal z digitálně restaurované kopie. Projekce proběhne už zítra ve 12:30 a při této příležitosti převezme pan Jasný cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.
 
Doprovodný program je taky pestrý. Týden před festivalem se potvrdilo, že Aeroport, který byl dlouhou dobu na Divadelním náměstí se z důvodů rekontrukce budovy přesunul na Goethovu výhlídku. Což je magický místo, trochu dál od centra, ale jezdí tam festival bus. Poslední odjíždí ve 3:30. Pokud nestihnete aspoň se projdete. Dnes bude v Aeroportu hrát Philip TBC s Ghonzalesem. Zítra bude na programu noc Radia 1, na které zahrají Never Sol a dj`s R1.
Chystám pro vás tipy na filmy, psát budu o atmosféře, budou i tipy na jídlo (Především vegetariánský. To je vždycky problém najít.). Možná vyjde i rozhovor se zajímavou osobností.   
Jo a jestli vyrazíte do Varů, tak vemte s sebou teplý oblečení. Žádný letní radovánky to tu nejsou.
Pierre Urban

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.