Share |

Jste fanoušky krasopisu a typografie? Sean McCabe také...

"Dobrá 2B tužka je základ."
Sean McCabe
foto: archiv Seana McCabe

Jste fanoušky krasopisu a typografie? My jo.
Sean McCabe je milovníkem kávy, věrným manželem, hudebníkem a tvůrcem nádherného písma a typa. Jako malý si neustále kreslil písmenka, na základce i na gymplu. Domácí úkoly měl zdobené typografickými ilustracemi -  jeho přátelé si malovali zátiší nebo komiksy, on se stal závislým na písmenech. 
 
Seane, kolik ti vlastně je?
Je mi 24.
 
Žiješ v Texasu, viď? Tam ses i narodil?
V Texasu jsem skoro celý život, ale narodil jsem se na Havaji.
 
Jak se nejlíp soustředit? Poraď nám!
Hlavní je eliminovat věci, které vás rozptylujou. Já si vždycky minimalizuju na počítači všechna okna - hlavně Twitter. Ujistím se, že nemám naplánované žádné schůzky nebo telefonáty. Vypnu zvuk na mobilu a nejlépe ho odnesu do jiné místnosti. Uklidím si stůl, dám si na něj jen nástroje, které potřebuju. Konečně, když už sedím v tomhle super prostředí, které jsem si vytvořil, pustím si nějakou elektronickou hudbu, třeba trance nebo chillout. A je to. Přes den dokážu v kuse pracovat čtyři hodiny, v noci klidně šest. Když mám ale nějaký důležitý projekt, tak na něm pracuju třeba i 12 nebo 20 hodin.
 
Co za nástroje teda používáš?
Dobrá 2B tužka je základ. Jinak já miluju Micronky. Micronky mi dávají kompletní kontrolu nad detaily, nerozmazávají se, můžeš s nimi udělat přesnou linku, ať je držíš v jakémkoliv úhlu.
 
Máš teda klienty hlavně z Ameriky nebo i nějaké třeba v Evropě?
Většina mých klientů je ze Spojených států, ale dostávám spousty zakázek z celého světa. Výsledné produkty jsou pak většinou mezinárodní.
 
Co normálně jíš a piješ, když pracuješ?
Dobrá otázka! Většinou popravdě jíst zapomínám! Jsem tak zabraný do práce, že prostě zapomenu. Během dne se snažím jíst lehce, dát si nějaký jednoduchý oběd nebo svačinu, ale občas jednoduše zapomenu. Naštěstí je moje manželka kuchařka, takže nám vaří naprosto bombastické večeře každý večer, což mi vynahrazuje mé nepříliš časté stravování během dne. A taky je to baristka, takže mi dělá ledové caffé latte v našem presovači. Je fakt nejlepší! Kromě kávy piju hlavně vodu.
 
Zapomeňme chvíli na design, co tě ještě baví?
Hele, tohle je sranda. Když děláš něco, co tě baví, tak ta tvoje zábava po práci bude lidem připadat úplně stejná jako to, co děláš za prachy. Fakt si rád kreslím písmena celej den, i když už mám padla. Průměrně tak šest až osm hodin denně. V noci i o víkendu mě taky najdeš u mého kreslícího stolu. Co už! Kromě toho taky natáčím videa - rád totiž hraju na klavír.
 
Dáváš si předsevzetí?
Vždycky si řeknu, že se vynasnažím být kreativní jako doteď - a zatím to funguje! A letos jsem si dal docela těžký předsevzetí - udělat letos víc věcí, viz https://seanwes.com/2013/make-more-things-this-year/
 
Jaké rady bys dal začínajícím umělcům a návrhářům?
1) Rozšiřte své zdroje inspirace.
2) Řekněte si, kolik věcí v portfoliu by bylo dobrý mít, kolik věcí byste tam rádi měli. To číslo zdvojnásobte. A už se blížíte!
3) Trénujte si to psaní, kreslení, cokoliv. Buďte ve cviku, každý den nejmíň dvě tři hoďky, půl roku se nezastavujte. Tutorialy můžete číst celý den, ale zlepšovat se budete pouze praxí.
 
A ještě nějaký tipy a rady do života?
Tvořte a nikdy tvořit nepřestávejte. Klidně dělejte blbý věci. Řekněte si, že něco uděláte, i když víte, že to nebude tak dobrý. Pomůže vám to dostat se přes počáteční obavy a tlak, abyste neustále vytvářeli dokonalé věci. Důležité je to, že tvoříte. Špatné věci jsou prospěšné, protože víte, že jsou špatné. Tím, že tohle rozeznáte, pak snadněji vytvoříte něco dobrého. Další trik je říct si, že máte jen 10 minut. Představte si, že máte horu e-mailů, na které odpovědět by vám zabralo nejmíň tři čtvrtě hodiny. To zní hrozně, hned byste od toho upustili, žejo? A radši se vrhli na Facebook nebo Youtube, abyste se těm mailům vyhli. Ale když si řeknete, že máte jen 10 minut, tak si na sebe nedáváte takový tlak, nenutíte se do odepisování na dvacet mailů. Tak odpovíte teď na pět a zbytek potom. Klíčem je začít - jo, začít je opravdu nejtěžší. Většinou stejně skončím trávením delšího času než oněch deset minut nad těmi maily, ale hlavní je donutit se začít něco dělat, takovej ten  "boost".
 
Díky moc za rozhovor a ještě nám, prosím, řekni, kde všude tě najdeme!
Já děkuju!
Tohle je můj web: https://seanwes.com a jsem na Twitteru - https://twitter.com/seanwes/, na Facebooku -http://www.facebook.com/seanweslettering, na dribbble - http://dribbble.com/seanwes, na Instagramu - http://instagram.com/seanwes.
 
text: Sandra Kisic

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.