Share |

Kay Buriánek ze Sunshine recenzuje pro protišedi.cz: Disclosure - Settle

Potřebujeme slunce? Potřebujeme! Vody už bylo na tohle roční období trochu moc a keců kolem ní ještě víc. Takže rádoby vtipnej úvod na tohle téma zfouknu dřív, než blafne plamen. Potřebujeme se frustrovat tím, že někdo tak brutálně mladej, jako jsou dva bratři Guy a Howard Lawrencovi  (jo jo, 21 a 18!), dokáže zatočit se současným stavem EDM, prosvětlit zakalenou hladinu stojatosti a navrch vyprodukovat brilantně vkusnou a sofistikovanou desku, která zároveň ale není jenom otravně dospělácká v kontextu obsahu, ale má i nadstavbu optimistický zábavy a čtveráckýho nadhledu? Možná. Asi, nevím. Je to fuk. Prostě to je fakt, kterej je třeba přijmout a radovat se z něj stejně požitkářsky, jako ze Settle. Jasně, není to sice teď masovka, ale už za pár měsíců, možná i týdnů, mi bude při pouhým zahlídnutí názvu Disclosure mdlo a na zvracení. Když do vás hustěj všichni kolem bez ustání superlativy tak, že už vám vytejkaj ven ušima i nosem, je to otravný, demotivující dívat se na věci objektivně a užít si opakovaně tu prapodstatu nadšení. To už známe, že jo.
 
Nikdy jsem si nemyslel, že kdy napíšu něco v tom smyslu, že tohle je EDM deska roku ‘so far’. A vida, je to tady. A s tím samozřejmě přijde i nesouhlasný bučení, kecy o přeceňování hypertrendů, že jsem Neználek ve Slunečním městě a tak. Jsem s tím srozuměnej a je mi to upřímně fuk, haha. Věci, co mě baví v klubu, na párty, případně na koncertě, jsou často uplně jiný provenience a žánru než to, co mě baví do uší. Jenom vzácně se to potkává. Settle je perfektní optimistická deska, geniální throwback do devadesátkovýho deep house s neuvěřitelně vizionářsky vychytaným přesahem do současnosti i nedaleký budoucnosti. A nemluvím o konfidenci v rámci žánru, ale o faktu, že v duchu hesla ‘EDM goes mainstream 2013‘ Disclosure debutují něčím, co se dá s lehkým srdcem označit jako nejvíc povedený letošní album obecně a troufám si tvrdit, že s tímhle statusem do konce roku jenom máloco pohne.
Ne, nezbláznil jsem se. Připravte se (pokud máte aspoň trochu flexibilní hudební apetit) na retrospektivní house mejdan, kterej vás podle věku buď zavede zpátky do temnejch klubů, kde se hrála tehdy “divná muzika,” nebo naopak pošle na spacetrip do budoucnosti, poučený něčím, co bylo, ale vy si to nemůžete kvůli datumu narození ani omylem pamatovat. Pozitivní energie, retro groove a tak akorát příjemně tlustý basy. Všechno je decentní a přitom elegantně sexy.
 
Podobně endorfiny vyplavující pocit jsem měl snad kdysi dávno, když jsem objevil Underworld a jejich houseovýho vymítače Dubnobasswithmyheadman, ale to je jiný století a jiný konsekvence. Tehdy mi to na několik dlouhejch let změnilo pohled na muziku obecně a došlo mi, že ten vrtkavej hudební svět je jenom jeden a není třeba se zaměstnávat žánrovejma předsudkama. Geniální procitnutí. Dneska už samozřejmě žádný revoluce neřeším, ale o to příjemnější zjištění je, když se objeví takový Disclosure. Od první When A Fire Starts To Burn až do konce je to hell of a trip! Hostující vokalisti nebo vokalistky upliftujou jednotlivý tracky a ani náhodou nebrzděj. Kolaborace s AlunaGeorge ve White Noise je prostě tak nakažlivá a geniální! Stimulation jsem dneska hrál v rádiu a je to podle mě jedna z největších jízd na celý desce. January s hostujícím Jamiem Woonem je soulem a housem nadupaný smoothie, co voní létem (ano, to potřebujeme!) a vitamínama, který nám pomůžou zahnat indispozici z faktu, že máloco hudebního kolem nás ještě pořád dokáže nakopnout. Strašná nemoc, mimochodem. Plíživá, nenápadná, ale paralyzující.
Jessie Ware (hostovala Jokerovi nebo SBTRKT)  zase půjčila svůj vokál skvěle šlapající Confess to Me a i přes lehce disonantní klávesy to je slušná jízda. Spolupráce s London Grammar na Help Me Lose My Mind je next level současný anglický taneční školy a je fuk, jestli tomu někdo říká furt UK garage, rafinovaná reminiscence ranýho 2stepu, nebo jakkoliv jinak. Na tom fakt nesejde. My potřebujeme sanšajn víc, než kdy jindy. Naše srdce jsou chladný, duše prázdný a venku furt chčije. Diky za Settle, vole! 
 
Stream několika tracků: soundcloud.com/disclosuremusic
Stream celého alba: www.guardian.co.uk/music/musicblog/2013/may/31/disclosure-settle-album-stream


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.