Share |

Prague Pride 2013 jde s barvou ven

foto: pořadatel akce

Třetí ročník nejteplejšího festivalu Prague Pride zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku se koná od 12. do 18. srpna v Praze. Nabídne veřejné debaty, výstavy, divadelní a filmová představení, performace i řadu parties. Tématem letošního ročníku je coming out, k němuž odkazuje i festivalový slogan Jdeme s barvou ven.
 
„Coming out neznamená jen říct ostatním, že jsem gay nebo lesba. Těžké může být pro mnoho lidí vůbec přijetí faktu, že jsou odlišní,“ vysvětluje ředitel festivalu Czeslaw Walek. Coming outem si navíc procházejí i ti, kdo se právě dozvěděli, že jejich blízká osoba je lesba nebo gay. Musejí se s tímto faktem vyrovnat a sdělit ho svému okolí.
 
Do programu festivalu budou zařazeny akce zaměřené na zkušenosti teenagerů, seniorů, sportovců, politiků atd. Lidé se také dozvědí, jak coming out prožívají rodiče či nadřízení gayů a leseb. Podle Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) se v zaměstnání úplně vyoutovalo pouze 11 % českých gayů a leseb. Prague Pride proto chce otevřít diskusi o tom, jak vytvořit pracovní prostředí, v němž lidé bez obav z důsledků mohou být otevřeně sami sebou.
 
Podobně jako v minulých letech Prague Pride 2013 završí sobotní karnevalový průvod centrem města s navazujícím koncertem. Průvod vyjde od Stavovského divadla a projde centrem Prahy na Letnou, kde budou od 16 hodin připravena dvě hudební pódia. Hvězdou koncertu bude newyorský projekt Hercules and Love Affair Sound System, české kapely Cartonnage a Lanugo a další. Moderátory odpoledního koncertu budou herci Jan Cina a Petr Vančura.
 
Letos poprvé ožije festivalové městečko na piazzetě Národního divadla, které bude v průběhu celého týdne dějištěm nejen části oficiálního programu, ale také setkání účastníků Prague Pride, zahraničních hostů i náhodných kolemjdoucích. Novinkou bude mobilní aplikace pro Android a iOS v češtině i angličtině, která nabídne program, trasu pochodu a důležité turistické informace.
 
Festival Prague Pride se za krátkou dobu své existence dostal podle bodování serveru gaycities.com mezi desítku nejlepších evropských Pride událostí, a to jako jediný z postkomunistických zemí. Vloni ho v Praze navštívilo 40 000 lidí, z toho 15 000 se zúčastnilo Nejteplejšího dne v roce s průvodem městem. Událost do Prahy přitahuje zahraniční návštěvníky. Podle průzkumu Prague Pride tvořili vloni cizinci 28 % účastníků a utratili v Praze kolem 11 500 000 Kč. Minimálně stejně vysokou návštěvnost očekávají organizátoři také letos.
 
Více na www.praguepride.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.