Share |

Underlying: Průvan na Právech

Flyer by Matěj Hájek

Výstup rezidenční stáže sochaře Petera Yarwooda v Trafo studiu bude vystaven na Právech
 
"Zajímá mě nekonečný proces, ve kterém se střetává chaos života s řádem práva. V tomto procesu na sebe vzájemně působí dva principy – dynamický princip živelné přirozenosti a statický princip systematizace a kontroly.
Prvotní je život, který se vyvíjí zcela spontánně, organicky a nevypočitatelně. Právo je nástroj, který pomáhá životní projevy lidské společnosti regulovat tak, aby mohla fungovat podle obecně daných, závazných pravidel. Právní systém tedy až druhotně reaguje na přirozený vývoj ve společnosti. Snaží se tyto projevy zastřešit, popsat a ohraničit zákonnými normami. Přirozený vývoj je samozřejmě vždy napřed a jde svou vlastní cestou, hledá stále nové možnosti, skulinky v právním řádu. Právo pak tento vývoj odráží a s větším či menším zpožděním se snaží dostat ho opět pod kontrolu.
"

"I am interested in neverending process, in which is the chaos of the life collides with the legal order. In this process, htere are two priciples that have an effect on each other- dynamic principle of unrestrained spontaneity and static principle of systematization and control.
Primary is the life, that progresses fully spontaneously, organically and unpredictably. The law is an instrument, that helps to regulate the manifestation of the life of human society, so that the society could function according to universal, binding rules. So the legal system reacts secondary to the natural progress in the society. It strives to describe these phenomenons and restrict them by the legal rules. The natural evolution is of course always in advance and goes its own way, permanently finding new possibilities, apertures in the legal system. The law then relfects this development and, with bigger or smaller lag, tries to get it back under control
."
 Peter Yarwood
 
Socha, která je výsledkem rezidenční stáže irského umělce Petera Yarwooda v pražském Trafo studiu, bude instalovaná na dvoraně - tzv. "bazénu" - Právnické fakulty UK. První den výstavy - v pondělí 20. února proběhne od 20 hodin vernisáž s dobrovodným programem. Výstava potrvá do 26. února. 

 
Peter Pod povrchem rozpracovává téma opětovného probouzení k životu a organického pokračování něčeho, co ztratilo svůj původní tvar a zbyly jen ruiny. Právě ruina je ústředním a výchozím motivem, který evokuje antický svět a jeho odkaz. Kořeny jeho dnešní podoby jsou živeny tím, co zde kdysi bylo a co formovalo naše hodnotové kategorie. I při pohledu na současný právní systém můžeme vidět základy starověkého práva římského, mnohdy však ke škodě právní kultury pokroucené. Otázka neustálého navracení k tomu osvědčenému, co tu již bylo vytvořeno a reflexe současnosti skrze historickou zkušenost nabývá v těchto nejistých časech na své naléhavosti. 
 
Facebook zde.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.