Share |

Startuje další ročník Bar Academy

lektoři Bar Academy 2012
foto: pořadatel

Další ročník vzdělávacího projektu v oblasti barmanství startuje tento podzim kurzem Absolvent, který proběhne od 12. do 16. listopadu v hotelu Všetice v Netvořicích za lektorské účasti špiček české barové scény. V případě zájmu o detaily o absolventském kurzu se obraťte na koordinátorku kurzu Lindu prostřednictvím e-mailu linda@m-ocean.cz a to nejpozději 29. října 2012.

Tzv. česká barmanská škola se stala mezi světovou odbornou veřejností pojmem. Simone Caporale, italský bartender z Artesian Baru proslulého londýnského hotelu Langham, to v srpnu v Praze opět potvrdil: „Čechy dnes najdete za bary všude.“ Postavení českých barmanů je o to podivuhodnější, že se obor na českých odborných školách jako samostatný předmět a podle řádných osnov nikdy neučil, a to ani v Království českém, ani za tzv. první republiky, o letech po roce 1948 nemluvě! Vzdělávání se tak řešilo jaksi ad hoc.

Na počátku šedesátých let se objevovaly sporadicky krátkodobé barmanské kursy; ten první se uskutečnil právě před padesáti lety v Interhotelu Jalta Praha. Vedla ho tehdy prvotřídní veličina oboru Harry Berthold Reiman. Následovaly ojedinělé projekty, jichž se časem chopili členové Šejkr Klubu, posléze České barmanské asociace. Neexistovaly však ani závazné osnovy, ani standardní délka programů.

Taková byla situace ve chvíli, kdy v létě roku 2006 otevřela společnost Jan Becher-Pernod Ricard pilotní kurz pod původním názvem Havana Club Academy.

Pohnutky vysvětluje současný manažer projektu za JBPR Robert Koblasa: „Jedním ze základních dlouhodobých cílů – a svým způsobem poslání - společnosti Jan Becher-Pernod Ricard je dlouhodobé zvyšování kvality gastronomie v České republice. Proto jsme se před šesti lety rozhodli každoročně investovatdo projektu Bar Academy, prostřednictvím kterého již šest let komplexně vzděláváme především barmany, ale i další lidi, kteří pracují v gastronomii v příbuzných profesích.“

Pilotní kurz se uskutečnil v polovině srpna 2006 v areálu hotelu Krakonoš na břehu Slapské přehrady. Jeho atmosféra je nezapomenutelná. V průběhu roku 2008 se ukázalo, že název Havana Club Academy není zcela přesný. Projekt byl proto redefinován na Jan Becher Pernod Ricard BAR ACADEMY. Zároveň se ustálily jak jeho náplň, tak tři úrovně výuky.
¨

V současné době je BAR ACADEMY ABSOLVENT určena pro začínající barmany, jež učí základům řemesla a poskytuje první systematický pohled na obor, stejně jako seznamuje se základním zbožíznaleckým pohledem na suroviny, s nimiž barman pracuje.

BAR ACADEMY PREMIUM přijímá posluchače s praxí. Věnuje se tzv. up-sellingu, prohlubuje znalosti surovin, prezentuje základy marketingu baru, především však vyučuje vyšší (chcete-li: prémiovou) mixologii a vede posluchače k rozvíjení kreativity za barovým pultem. Účastníci jsou hned první den rozlosováni do skupin, které od začátku používají nabyté znalosti k realizaci případové studie. Ta vychází z představy, že týmy usilují o vítězství ve výběrovém řízení na zařízení a provoz baru v určitém místě a za určitých podmínek.

Konečně BAR ACADEMY ELITE má formát jednodenních seminářů, na nichž přednášejí vynikající zahraniční barmani pro nejen českou barmanskou komunitu, ale i řadu účastníků z okolních zemí, např. ze Slovenské republiky, Polska či Německa.

Lektorský sbor v současnosti tvoří Martin Baťha (významný představitel flair-bartendingu, Jan Braniš (bar manager Bugsy´s baru), Kateřina Kluchová (barmaid Hemingway Baru, Beefeater Ambassadorese v České republice), Alexander Mikšovic (bartender emeritus, odborný publicista), David Neumann (vrcholný představitel flair-bartendingu, vedoucí Czech Flair Teamu České barmanské asociace), Aleš Půta (přední český mixolog, majitel pražského Hemingway Baru), Jitka Součková (marketingová specialistka).

Více informací:
www.janbecher.cz (sekce Bar Academy)
www.facebook.com/PernodRicardBarAcademy


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.