Share |

Sezóna 2012/2013 přímých přenosů z Met bude ve znamení Verdiho oper

foto: Aerofilms

Před několika dny oznámila Metropolitní opera New York na program své příští sezóny včetně programu příští sezóny satelitních přenosů HD Live. Tato sezóna, celosvětově již sedmá a v ČR šestá v pořadí, nabídne 12 přímých přenosů a zahrnuje inscenace jak zbrusu nové, tak i ty, které jsou již léty prověřené. Klíčový prvek sezóny napovídá už pohled do kalendáře: přední italský komponista Giuseppe Verdi bude mít v roce 2013 dvousté výročí svého narození. Velkolepé oslavy slibuje zařazení hned čtyř z jeho děl do přenosové série: Otello, Maškarní ples, Aida a Rigoletto. Jako newyorská premiéra bude uvedena opera Tempest současného britského skladatele Thomase Adèse na motivy Shakespearovy hry Bouře. Pro pražské publikum bude jistě mimořádně lákavá možnost srovnaní špičkové inscenace Wagnerova Parsifala v režii Jiřího Heřmana v našem Národním divadle s novou inscenací poslední Wagnerovy opery v Met. Kromě divácky populárních a mimořádně oblíbených děl je ve výběru titulů i několik opravdových lahůdek: Berliozovi Trójané, Händelův Julius Cézar či veristická opera Francesca da Rimini, jejímž autorem je Riccardo Zandonai. Posledně jmenované dílo, které pochází z roku 1914, nebylo například v Národním divadle v Praze doposud nikdy uvedeno. Trójané se na našem území dočkali pouze jedné inscenace, a to za druhé světové války v Brně a pod taktovkou Rafaela Kubelíka.

Nejzářivější hvězdy operního nebe
Příští sezóna opět nabízí, jak je v případě Metropolitní opery dobrým zvykem, možnost těšit se z výkonů absolutní světové špičky a nejzářivějších hvězd operního nebe. Jména jako Anna Netrebko, Roberto Alagna, Marcelo Álvarez, Piotr Beczala, Stephanie Blythe, Olga Borodina, Katarina Dalayman, Diana Damrau, David Daniels, Natalie Dessay, Joyce DiDonato, Renée Fleming, Barbara Frittoli, Elīna Garanča, Marcello Giordani, Susan Graham, Dmitri Hvorostovsky, Jonas Kaufmann, Simon Keenlyside, Mariusz Kwiecien, Peter Mattei, Karita Mattila, René Pape, Deborah Voigt a Eva-Maria Westbroek jsou nespornou zárukou nezapomenutelných zážitků z výsostných vod mistrovské vokální interpretace. Z hvězdných maestrů, co v příští sezóně stanou za dirigentským pultem, jmenujme Fabia Luisiho, Daniela Gattiho, Marca Armiliata, Harryho Bicketa či Semjona Byčkova.

Stávající sezóna ještě neskončila
I když je výčet titulů a pěvců příští sezóny dechberoucí, nelze zapomínat, že stávající sezóna 2011/12 neskončila. Operní milovníky ještě čekají dva přenosy divácky nadmíru atraktivních titulů. V sobotu 7. dubna to bude Massenetova Manon s fenomenální Annou Netrebko a Piotrem Beczalou v hlavních rolích a v sobotu 14. dubna pak Verdiho La traviata s Natalie Dessay, Mathew Polenzanim a Dmitri Hvorovstovskym. Pražská kina Aero a Světozor navíc v minulém týdnu zahájila předprodej populární série Přidáváme!, kdy se ze záznamu opakují divácky nejoblíbenější tituly stávající sezóny i těch předchozích. Od konce dubna do konce června má tedy pražské publikum možnost znovu vidět Gounodova Fausta s Jonasem Kaufmannem v titulní roli, Annu Boleynovou s ruskou  Annou Netrebko v titulní roli, vynikající inscenaci Rossiniho Hraběte Oryho s králem vysokých C Juanem-Diego Flórezem, famózní kreaci René Fleming v hlavní roli Straussova Capriccia či vynikající finskou sopranistku Karitu Mattilu v titulní roli kontroverzní inscenace Pucciniho Tosky v režii Luka Bondyho. Bližší informace o termínech projekcí jsou na webech jednotlivých kin či na www.metinhd.cz.

O projektu The Met: Live in HD
Projekt The Met: Live in HD je v současné době největším světovým poskytovatelem takzvaného alternativního obsahu v kinech. Probíhá ve více než 1700 kinech v 54 zemích a tím umožňuje Metropolitní opeře být jedinou kulturní institucí na světě, která představuje výsledky své práce v takové míře. Metropolitní opera zahájila tento projekt v malém měřítku jako experiment v roce 2006 a od té doby počet diváků a jimi zhlédnutých představení prudce stoupá. Počet doposavad prodaných vstupenek přesáhl 9,6 milionu s tím, že jejich počet na nadcházející sezónu je odhadován na 3 miliony. Přenosy kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007. V loňské sezóně zhlédlo v České republice 11 přímých přenosů přes 40 000 diváků, dalších několik tisíc diváků vidělo opakování nejpopulárnějších titulů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme! Nejnavštívenějším přímým přenosem byl v loňské sezóně celosvětově i v ČR Verdiho Trubadúr, přenášený na konci dubna. V ČR ho sledovalo přes 5000 diváků. Stejný počet diváků sledoval v ČR i druhý přenos letošní sezóny, Mozartova Dona Giovanniho. V kinech na celém světě pak Dona Giovanniho sledovalo 220 000 osob.

Seznam kin, ve kterých budete moci sledovat přenosy a další informace najdete na: www.metinhd.cz.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.