Share |

Rufus Wainwright se představí na Strunách podzimu v intimním sólovém recitálu ve Stavovském divadle

Už v pondělí
foto: pořadatel akce

Kanadský songwriter Rufus Wainwright, podle Eltona Johna „největší písničkář planety”, poctí svou jiskřivou přítomností, zpěvem a hrou na klavír i kytaru Prahu 21. října. Extravagantní i folkově intimní, romantický i rockový Wainwright vystoupí sólo v noblesním prostoru Stavovského divadla a potvrdí svými hity nadžánrové krédo festivalu Struny podzimu. Mezi styly se Wainwright pohybuje zcela suverénně, a přesto zůstává vždy svůj. Miluje pop 60. let a svým charakteristickým hlasem připomínajícím témbr jakéhosi dekadentního violoncella pěje své songy, staré americké standardy nebo vlastnoručně zhudebněné Shakespearovy Sonety a s extravagantní potěchou dává najevo svou příslušnost k minoritě gayů například tím, že si utahuje ze svého primadonského narcisismu. Kromě svých hitů Oh What A World, Who Are You New York?, Out of The Game nebo Jericho komponuje i pro divadlo, tanec, literaturu a film.
Koncert ve Stavovském divadle začíná v 19.30. Po jeho skončení proběhne autogramiáda ve foyer divadla. V důsledku změny dramaturgie koncertu během večera nevystoupí pěvkyně Soňa Červená. Struny podzimu pak nabízejí až do 9. listopadu v různých koncertních sálech další žánrově pestré hudební zážitky s důrazem na uměleckou kvalitu. Více na www.strunypodzimu.cz.
 
Syn bouřliváckého otce, amerického písničkáře Loudona Wainwrighta III., a kanadské písničkářky a akordeonistky Kate McGarrigle, bratr Marthy Wainwrightové, rovněž úspěšné písničkářky, byl k hudební cestě evidentně předurčen. Nezůstal ale ve stínu rodiny, našel si veskrze svou vlastní dráhu vyznačující se emotivními melodiemi, lyrickým básnictvím a charakteristickým, až trýznivě znějícím tenorem. Jakožto jeden z nejpozoruhodnějších zpěváků, písničkářů a skladatelů dneška vyprodává koncertní haly v domovské Kanadě, v USA i evropských metropolích.
 
Wainwright vyniká svou osobností nad dobovými hudebními trendy. Své fanoušky okouzluje dekadentními depresemi i svébytným humorem, dojímá svým příběhem, lapá zpěvnými melodiemi a lahodným tenorem, fascinuje žánrovou odvahou a odzbrojující upřímností. Od roku 1998, kdy se objevil na scéně, jeho hvězda stále nabírá na mezinárodní síle. Komerčně nejrozšířenější je určitě jeho sametová verze Cohenovy písně Hallelujah pro animovaný film Shrek, která má na Youtube desítky milionů zhlédnutí. Jeho měkký tenor zní ve filmech Moulin Rouge, Zoolander nebo Zkrocená hora.
 
Wainwrightovy skladatelské a aranžérské ambice nicméně sahají ještě výše, je autorem romantické opery Prima Donna. Zhudebnil Shakespearovy Sonety, které byly poprvé uvedeny v Berlíně ve spolupráci s avantgardním režisérem Robertem Wilsonem. Složil také hudbu pro choreografa Stephena Petronia a Carnegie Hall dobyl poctou Judy Garland nominovanou na Grammy. Spolupracoval i s Anthony and the Johnsons, se kterými vydal album I'm a Bird Now. Dosud vydal sedm sólových alb, osmým je letošní pocta jeho mamince Sing Me the Songs: Celebrating the Worksof Kate McGarrigle. Jedná se o 2CD s písněmi, které spolu s Rufusem, jeho sestrou a dalšími příbuznými zazpívali na sérii koncertních poct například i Emmylou Harris, Antony, Norah Jones a další přátelé.
 
 
Rufus Wainwright má za sebou pohnutý soukromý život, o němž často referuje ve svých písních i médiích. Sága folkového rodu Wainwrightů by vydala na román a jeho životní příběh zatím korunovalo opět „folkové“ otcovství. Umělým oplodněním přišla na svět dcera Viva, kterou má s Lorcou Cohen, dcerou kanadského písničkáře Leonarda Cohena. Nedávno se Wainwright šťastně oženil s Jörnem Weisbrodtem, uměleckým ředitelem torontského festivalu Luminato.
 

Hudební ukázky:
http://youtu.be/WoSQ9hui-iY
http://youtu.be/CtVyl402W5s
 
 
Další nabídka Strun podzimu
Struny podzimu každoročně překračují hranice žánrů, dobývají nejvyšší laťky hudebních kvalit a také iniciují vznik nových uměleckých děl. Tentokrát dává festival vzniknout netradičnímu nastudování Schubertova písňového cyklu Zimní cesta v režii Jiřího Heřmana. Během podzimních týdnů vystoupí na Strunách podzimu ještě mistr bossa novy Vinicius Cantuária. Festival vyvrcholí velkolepým koncertem osmdesátiletého jazzového guru Waynea Shortera. Na festival mohou vyrazit i ti nejmenší. 18. – 20. října se opět uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem připravovaný pro rodinné publikum. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou 9. listopadu roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.
 
Předprodej vstupenek
Vstupenky je možné zakoupit či rezervovat on-line na www.strunypodzimu.cz anebo zakoupit ve Vstupenkovém centru Strun podzimu na adrese Palackého 1, Praha 1 (3. patro) a v sítích Perfect System a Ticketpro. Rezervace a informace lze provést přes www.strunypodzimu.cz či na telefonním čísle 606 021 050 nebo na e-mailu vstupenky@strunypodzimu.cz.
 
Sledujte Struny podzimu on-line www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.myspace.com/stringsofautumn – hudební ochutnávky festivalového programu
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů

Struny podzimu 2013 - přehled koncertů
23. září / Státní opera                       BARBARA HANNIGAN & PKF – Prague Philharmonia
29. září / Rudolfinum                       DANIEL HOPE & orchestr L’ARTE DEL MONDO
8. října / Divadlo Hybernia              MOŻDŻER – DANIELSSON – FRESCO
10. října / Pražská křižovatka          JORDI SAVALL
15. října / České muzeum hudby     ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA
21. října / Stavovské divadlo            RUFUS WAINWRIGHT
23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4
                                                               ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman
30. října / Pražská křižovatka         VINICIUS CANTUÁRIA
6. listopadu / Lucerna                       WAYNE SHORTER
9. listopadu / Roxy, NoD                   Klubová noc SPOTLIGHT - Andreya Triana, Go Go Penguin a další
 
18. – 20. října / divadlo Minor         Struny dětem                                     
 

Generální partneři: Telefónica Czech Republic, investiční skupina KKCG
Za finanční podpory: hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR
Mecenáši festivalu: Karel a Michaela Janečkovi
Hlavní partner: PRIVAT BANK AG
 
Partneři: Hotel InterContinental Praha, Sazka – loterijní a sázková společnost
Hlavní mediální partneři: Český rozhlas a Česká televize, Hospodářské noviny, ihned.cz
Mediální partneři: České noviny, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Harmonie, JCDecaux, OperaPlus,Přehled kulturních pořadů v Praze, Radio 1, Respekt, The Prague Post, Xantypa
Speciální poděkování: EUROPAPIER – BOHEMIA, Ochranný svaz autorský
Poděkování za přípravu nových webových stránek festivalu: ManGOweb
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.