Share |

Nakladatelství AMU vydalo knihu Jaroslava Smolky Jak jsem je znal

foto: pořadatel akce

Nakladatelství AMU v Praze vydává vzpomínkovou publikaci významného muzikologa, skladatele, hudebního režiséra a dlouholetého pedagoga HAMU Jaroslava Smolky, který vzpomíná na významné osobnosti z oboru. S dokonalou znalostí prostředí, vynikajícím pozorovacím talentem a mimořádným humorem popisuje Jaroslav Smolka svá osobní setkání s hudebními skladateli, slavnými dirigenty a sbormistry, kteří ovlivnili jeho profesní dráhu. S některými ho pojilo celoživotní přátelství, jiné poznal díky své bohaté činnosti vědecké a pedagogické.
 
Nejedná se o běžné profily, kterých autor za svůj život napsal velké množství, ale o osobní vzpomínky, vlastní poznání uvedených osobností. Výběr je vymezen významem, jaký pro Jaroslava Smolku v jeho životě jednotlivé osobnosti hrály a jak ho zaujaly. Kniha podává poutavé a cenné svědectví nejen o takových postavách české hudby, jako byli Ladislav Vycpálek, Alois Hába, Jan Klusák, Mirko Očadlík, Karel Ančerl, Jan Kühn a další, ale také o samotném autorovi. Jeho bystré postřehy a vytříbený smysl pro humor činí z knihy Jak jsem je znal poutavé čtení. Publikace obsahuje také stať Jaromíra Havlíka Jaroslav Smolka – život a dílo, jejíž součástí je výbor z bohatého teoretického i skladatelského díla Jaroslava Smolky.
 
Skladatel a muzikolog Jaroslav Smolka absolvoval hudební vědu a historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1956) a v letech 1960–64 studoval v aspirantuře dějiny hudby pod vedením Mirko Očadlíka. Ve skladbě byl na AMU 1953–55 posluchačem Václava Dobiáše. Velký význam pro jeho umělecký i vědecký vývoj měl Karel Janeček, který jej na AMU učil hudební teorii. Janeček byl i vedoucím Katedry teorie a dějin hudby na Hudební fakultě AMU, kde Smolka působil trvale od 1962 jako pedagog dějin hudby, od 1991 profesor a do 1997 vedoucí této katedry. Vydal 9 muzikologických knih, desítky studií aj., byl vedoucím dramaturgem umělecké hudby 1960–62 v Supraphonu a 1970–72 v Pantonu, soustavně se věnoval hudební režii (řídil několik set nahrávek pro LP a CD), kterou v roce 1994 zavedl jako nový studijní obor na AMU, napsal stovky kritik, 1996–2001 byl dramaturgem České filharmonie.
 
„Publikace Jak jsem je znal přináší vzpomínky českého muzikologa, skladatele a vysokoškolského pedagoga Jaroslava Smolky na řadu významných osobností českého hudebního života dvacátého století. Celek je uspořádán jako série portrétů skladatelů, interpretů a muzikologů, k nimž autora poutalo blízké osobní přátelství. Je to živé svědectví, vycházející z četných autorových setkání a osobních kontaktů s nimi, mnohdy odhalující i některé dosud neznámé zajímavosti a skutečnosti, týkající se jejich života, díla, umělecké či vědecké činnosti, společenského významu. Vyprávění je živé, barvité, výrazné, při jeho četbě před našima očima vyvstává a ožívá zároveň i osobnost vypravěče samotného. Tato ,galerie portrétů‘ ve svém celku přerůstá v plastický obraz doby a dobové atmosféry.“ prof. Vladimír Tichý, vedoucí Katedry teorie a dějin hudby Hudební a taneční fakulty AMU v Praze
 
„Jaroslav Smolka ve své knize zprostředkovává čtenářům možnost poznat některé významné osobnosti českého hudebního života na základě svých autentických vzpomínek a zážitků. Text je prodchnut autorovým nadhledem a zaujme vybroušeným literárním stylem. Myslím, že Smolkovy postřehy mohou svým způsobem prozradit o vybraných osobnostech často více než kdejaká oficiální biografie.“ Petr Zvěřina, redaktor knihy
 
w/ www.namu.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.