Share |

Město v pohybu - festival současného tance a pohybového divadla 2012

foto: Vojta Brtnický

Město v pohybu - dance plate je festival současného tance a pohybového divadla, který se letos již potřetí koná ve městě České Budějovice. Festival se letos koná od 20. - 28. 10. 2012 na několika scénách tanečního prostoru Kredance, i ve veřejném prostoru města České Budějovice.
Taneční prostor Kredance, který se nachází v budově bývalé textilní továrny Otavan, se od roku 2010 zabývá organizováním pravidelných tanečních hodin a nabízí městu České Budějovice experimentální prostor pro zhlédnutí tanečních a pohybově divadelních představení, experimentálních koncertů a také módních přehlídek mladých českých i mezinárodních návrhářů. Kmotrem Kredance se v roce 2010 stala La Putyka a od roku 2012 se Kredance stal součástí Nové Sítě. Zároveň je přítelem mezinárodní sítě kulturních center TEH. 

Festival Město v Pohybu - dance plate 2012 je festival pro zvídavé a odvážné diváky, se zájmem o současné pohybové a taneční umění. Cílem festivalu je představit, jinak opomíjený, současný tanec a pohybové divadlo. Letos festival představí českou i mezinárodní tvorbu. Účast na festivalu přislíbili např. Jaro Viňarský, Divadlo Continuo, VerTe Dance, Nanohach a další (viz.program v příloze). 

Festival budou doprovázet dva slogany:
1) S tancem se tu roztrhl pytel!
2) I těžkopádný kanec, probudí v sobě tanec!

Součástí festivalu je pěti denní taneční a pohybový workshop „ODVAŽ SE!“ (20. – 24. 10. 2012) Jara Viňarského (SK) a Pavla Štourače (CZ) pro pokročilé tanečníky, divadelníky a performery. Účastnící budou pracovat na improvizovaném projevu ve veřejném prostoru měst a zaobírat se otázkami: jak nás města inspirují pro tvorbu? Jak můžeme využít potenciál veřejného prostoru jako místo pro tvorbu, ale také jako místo pro představení? Co jsou výhody a nevýhody práce ve veřejném prostoru? Kde je hranice mezi vykonstruovaným a přehnaně expresivním projevem a funkčním projevem inspirovaným prostředím. Jaro Viňarský se všeobecně zaměří na improvizační principy, uvažování o nich a jejich používání s přesahem do osobního života. Pavel Štourač se bude převážně zabývat tvorbou ve veřejném prostoru jako takovém, a zaměří se na veřejný výstup tohoto workshopu, který bude prezentován před zahájením festivalu 24. 10. v centru města.

 www.kredance.cz
www.mestovpohybu.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.