Share |

Česká taneční platforma 2012 diváky oslní tancem

z představení Muži
foto: Matěj Procházka

Již osmnáctý ročník festivalu českého současného tance a pohybového divadla Česká taneční platforma se uskuteční mezi 13.–16. 4. 2012 na pražských divadelních scénách, konkrétně v divadle Ponec, Alfredu ve dvoře, Studiu ALTA a Teatru NoD.

Festival poskytuje jedinečnou šanci ukázat nejširšímu publiku i regionálním a zahraničním hostům během velmi krátkého období nejzajímavější tuzemská taneční díla vzniklá za uplynulý rok. Zároveň vybízí k intenzivnímu navázání mezinárodních i národních kontaktů a následné spolupráci. „Strukturou letošní platformy jsme se opět snažili o něco více přiblížit mezinárodním standardům a doufáme, že to ocení nejen zahraniční a regionální hosté, ale i samotní diváci," říká ředitelka České taneční platformy 2012 Kateřina Višinská, "festival jsme zkrátili na čtyři dny a věříme, že takto hustě koncentrovaný program umocní festivalovou atmosféru a zavdá příležitost k mnoha zajímavým setkáním," dodává Višinská. Česká taneční platforma představí letos 12 tanečních projektů, které byly vybrány dramaturgickou radou, v níž letos zasedalo 6 odborníků ze světa tance. „Taneční platforma by měla – v mé ideální vizi – být citlivým nástrojem, který odeznívá a rozeznívá všechny kreativní činy roku, rozšiřuje taneční zónu o nové osobnosti a zahrnuje i díla vymykající se, protivná a provokativní nebo naopak zahleděná do paměti v rozporu s dobou, a zase díla nepřístupná, cudná, plachá a jemná," říká členka poroty Nina Vangeli a dodává: „Festival by měl být nástrojem, který detekuje nově vznikající tendence uměleckého diskursu a dosud nevžité formy." 

 Letošní ročník stojí na výrazných choreografických osobnostech, ať už jde o mladé talenty, či zavedená jména. Těšte se na představení  Muži, Kolik váží vaše touha?,Found & Lost,  Brut, Skutky a cesty, Planetoid LV-426, Nedoknutelní, Margareth, SoloS (part III), Sfinga, Afrika – smíření, Na hranici krásy.

Letošní ročník festivalovým divákům nabízí kromě kvalitního hlavního programu též bohatý program doprovodný. Festival zahájí 13. dubna od 18.30 hod. site-specific představení Lenky Bartůňkové Lágrima, které se uskuteční v okolí divadla Ponec, následovat bude vernisáž fotografií tanečně divadelního fotografa Vojtěcha Brtnického v divadle Ponec. Za návštěvu jistě stojí workshop na téma Světlo-scéna a otevřená debata Institutu Světelného Designu s názvem Světelný design v současném českém tanci.

 Pro samotné účinkující umělce bude na platformě řada příležitostí pohovořit si se zahraničními promotéry a navázat tak potřebné kontakty. Příležitost k setkání dostanou nejen účinkující z hlavního programu, ale všichni zájemci z oboru současný tanec, a to například během burzy projektů tzv. "Meet The Artists", která se bude konat v sobotu 14. dubna v 13:00-14:00 hod. v divadle Ponec.

K vrcholům festivalu bude opět patřit vyhlášení festivalových ocenění. Institut Světelného Designu pozval zahraničního experta, který spolu se zástupci institutu předá v samotném závěru platformy Cenu za nejlepší světelný design 2012. Tanec Praha o. s. oslovil několik významných zahraničních i domácích osobností, působících v oblasti současného tance, kteří přijali čestné místo v mezinárodní porotě. Jsou jimi ředitel mezinárodní sítě Aerowaves John Ashford (UK), taneční kritička, kurátorka, dramaturgyně a tanečnice Joanna Leśnierowska (PL), ředitel tanečních projektů na festivalu Operaestate Festival Veneto Roberto Casarotto (IT) či nezávislá producentka a bývalá ředitelka Dublinského tanečního festivalu Laurie Uprichard (USA). Zahraniční účast podpoří i tuzemští experti: Kristina Durczáková, Yvona Kreuzmannová, Ivanka Kubicová, Markéta Perroud, Nina Vangeli a Michal Záhora. Tato porota nominuje vítěze dvou cen: nejlepší Tanečník / Tanečnice roku a Taneční inscenace roku. Předání těchto cen se uskuteční v rámci jednoho z galavečerů festivalu TANEC PRAHA 2012. Tradičním oceněním zůstáví i letos Cena diváka.

Vstupenky na všechna představení lze zakoupit v předprodeji od 23. února do 12. dubna na pokladně divadla Ponec za cenu 160 Kč a 90 Kč (student, senior, ZTP). Cena po ukončení předprodeje je na všechna představení 190 Kč a 120 Kč (student, senior. ZTP). V den představení lze vstupenky zakoupit také 1 hodinu před začátkem představení přímo na pokladnách jednotlivých divadel. Vstupenky na představení, která se konají v divadle Ponec, lze zakoupit dále v předprodejní síti Ticketportal.

Více na www.tanecniplatforma.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.