Share |

Jana „Jája“ Vaňková: Každý tanečník by měl umět vyjádřit sám sebe

foto archiv umělkyně

Čerstvě devatenáctiletá Jana Vaňková je velikým talentem českého street dancu. To, co dokázala ona již ve svém mladém věku, by jí mohli závidět i o poznání starší kolegové. Vítězka mnoha tanečních battlů (včetně soutěže Tanečník roku 2010) slavila v posledním období úspěchy i jako choreografka tanečních formací pražské skupiny Out Of Bounds. Nyní už je pro její neobyčejný talent česká taneční scéna malá a Jája se tak před dvěma měsíci vydala na svou taneční pouť za oceán, do USA …

Ahoj Džajno/Jájo … jak ti vlastně mohu říkat? :))

Můžeš mě oslovovat Jájo, všichni mi tak říkají už od narození. Jen jsem to nikdy nepoužívala veřejně (battly v ČR vyhrávala mladá tanečnice ještě jako Džajna – pozn.redakce), ale časy se mění a my s nimi :) 

Vím, že jsi právě teď v Americe. Mohla by jsi čtenářům prozradit konkrétně kde, jaký je důvod tvého pobytu a jak dlouho se tam plánuješ zdržet? 

Momentálně jsem v Houstonu již něco přes 2 měsíce a důvod mé cesty je soutěž America's best dance crew season 6. Phillip Chbeeb aka Pacman, se kterým jsem se setkala v České republice a později v Los Angeles, mě pozval do své skupiny I.aM.mE. S touto skupinou jsme úspěšně prošli konkurzem a soutěže se zúčastníme. Teď jen čekám, zda dostanu pracovní vízum nebo ne. Je to stále ještě ve hvězdách, tak mi držte palce. 

Pojďme ke tvým tanečním začátkům. Jak jsi se k tancování dostala, kam sahají tvé taneční začátky a kdo tě v prvních letech inspiroval/ovlivnil? 

Amatérsky jsem začala tančit, když mi bylo 11 let. V 15 letech jsem se přestěhovala do Prahy a začala jsem se tancování věnovat profesionálně. Většinu času jsem trénovala sama. Inspirovali mě pokaždé přátelé, kteří byli okolo mě.

 Jak jsi se dostala do své pražské skupiny Out Of Bounds a kterých úspěchů, získaných s ní, si nejvíce ceníš? 

V Out Of Bounds jsem začala v 15ti letech, když jsem se přestěhovala do Prahy. Na jedné letní taneční škole jsem se setkala s Allanem Lemajou, který vlastní tuto skupinu a dozvěděla jsem se o konkurzu. Tak jsem to zkusila – a vyšlo to. Jsem pyšná na mojí choreografii „Why so serious?“, kterou jsem pro Out Of Bounds vytvořila. Minulý rok jsme s ní vyhráli Mistrovství ČR. Je ještě spousta dalších úspěchů, kterých si velice vážím, například semifinále soutěže „Česko Slovensko má talent“. 

Kromě toho, že jsi choreografka tanečních sestav, jsi i velice zkušená battlerka (tanečnice soutěžící v battlech proti jiným tanečníkům – pozn.redakce). Jaké největší výhody vidíš na freestylu? Kdy jsi s freestylem začala a kterých svých úspěchů v tomto odvětví tance si nejvíce cenníš? 

S freestylem jsem začala, když mi bylo 14 let. Myslím si, že každý tanečník by měl umět freestylovat, ať už jakýkoliv styl nebo i jeho vlastní. Každý by měl umět vyjádřit sám sebe. Když freestyluju, cítím se sama sebou. Nemám žádné zábrany a můžu tancovat cokoliv mě v daném okamžiku napadne. Nejvíce si cením vítězství v soutěži „Tanečník roku 2010“ a vítězství na „Druhé šanci“ v kategoriích Locking a Hip hop. 

Jaký je tvůj nejoblíbenější taneční styl?

Můj nejoblíbenější taneční styl je … můj vlastní :) a Poppin.  

 Tvůj nejoblíbenější český tanečník je ... ? 

Nejoblíbenějšího českého tanečníka nemám. V České republice je ale spousta tanečníků, kterých si moc vážím. 

Máš nějaké oblíbence, případně i vzory, mezi zahraničními tanečníky?

Mojí inspirací v zahraničí vždycky byli a jsou Shaun Evaristo z USA a Kite z Japonska. Momentálně mě nejvíce inspiruje Phillip Chbeeb, s kterým spolupracuji a naše nová skupina I.aM.mE. Phillip je člověk se srdcem na správném místě a dává mi neuvěřitelně mnoho inspirace a zkušeností. Miluju jeho kreativitu a přístup k tanci. 

Jak jsi na tom s volným časem? Máš případně i nějaké jiné koníčky než tanec? 

Nežiju ničím jiným. Je to můj život. Vše, co dělám, je tanec. 

Jakou posloucháš muziku? Hraje ti v uších většinu dne to, na co tancuješ nebo si poslechneš i něco jiného? Máš v současnosti nějaké své oblíbené hudební interprety? 

Poslouchám velice rozmanitou hudební škálu. Rozhodně si nepouštím jen to, na co tancuji. Rock, country, soul, RnB, hip hop, funky, dubstep … poslouchám jednoduše všechno, co má melodii :) 

Kam se budou ubírat tvé kroky v následujících měsících? 

Do následujích měsíců nic neplánuji. Vše nechávám náhodě. :)

 

text Lukáš Bílinec

 

videa:

 

http://www.youtube.com/watch?v=pfVV7OPjQIY

http://www.youtube.com/watch?v=Jw5jzN6IFvs

http://www.youtube.com/watch?v=epAPcBhp5Z4

     

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.